Археолози откриха първия античен храм в Стара Загора

През 2004 г. покойният вече Красимир Янков от Регионалния исторически музей в Стара Загора откри в археологическия резерват "Августа Траяна" в центъра на града раннохристиянска базилика. Още тогава предполага, че до нея се намира античен храм.

11 години по-късно археологът Мария Камишева - завеждащ отдел "Антична археология" в Регионален исторически музей - Стара Загора, го откри при спасителни разкопки. Вътрешната ширина на храма, в посока север - юг, е 7,25 метра.

Археолози откриха първия античен храм в Стара Загора"Става дума за храм, в който е бил изповядван императорският култ. Съоръжението е много монументално. Вече е ясно, че е запазено на 2 метра дълбочина, като подът му е покрит с каменни плочи. Изградено е от лилав камък, т. нар. чирпанска брекча. Придобива този цвят след като се намокри" - обясни асистент Камишева.

Интересна находка са трите надписа, единият, от които е изцяло запазен. Вторият предстои да бъде разчетен, а от третия са открити само фрагменти, защото е бил използван за под на къща по време на Османския период.

"Двата от надписите са от 303 година и са от провинциалния управител Емилий Александър, който ги посвещава на цезарите от първата тетрархия*. Очакваме сега да намерим още два надписа, посветени на цезарите, защото първата тетрархия е създадена през 284 година, но щом и през 303 година провинциалният управител прави посвещение, значи съоръжението все още е съществувало като храм за императорския култ" - каза Мария Камишева.

Има данни, че през късната античност храмът е бил превърнат във водохранилище. След приключване на разкопките комисия от Министерството на културата трябва да вземе решение за съдбата му, защото се намира в частен терен. Очакванията са да бъде предписано археологическият обект да бъде запазен на място.

*През 284 г. император на римляните става Диоклециан. Заради несигурното положение на Римската империя той осъзнава, че не може да управлява сам и избира до себе си да бъде Максимиан. През 293 г. Диоклециан въвежда тетрархията - четиривластна система на управление. Двама старши императори (Диоклециан и Максимиан (августи) и двама подимператори (Галерий и Констанций Хлор (цезари), управляват сътветно по една част на империята.

Мария Камишева

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg