маратон Стара Загора

Спортните съоръжения в Стара Загора се ползват активно

Стара Загора – Европейският град на спорта през 2017 г., ще посрещне елитни състезатели от България и чужбина за участие в петото поредно издание на Маратон Стара Загора 2020. Стартът ще бъде даден на 30 август в 8:00 часа пред сградата на Общината. Стара Загора е един от градовете с най-много клубове и традиции в спорта.

Инвестициите, които се правят за подобряване на условията за тренировки, водят до големите успехи на състезателите.

hud gimnastika beroe

Модерната спортна зала в двора на Средно училище „Иван Вазов“ в Стара Загора беше открита през октомври 2013 г. Изграждането ѝ струваше 2,1 млн. лева, като 1,1 млн. лева са осигурени от републиканския бюджет. Съоръжението се използва активно от спортни клубове в града и в него се провеждат редица национални и международни турнири по различни спортове.

Закритият плувен басейн беше изцяло реконструиран и модернизиран през 2017 г. Стойността на инвестицията е 2,73 млн. лева, от които 910 хиляди лева са осигурени от Фонда за регионално градско развитие на Инициатива „Джесика“. Басейнът се използва от аматьори и от спортисти.

През февруари 2019 г. беше реновираната закритата лекоатлетическа писта в Стара Загора. За ремонта Общината осигури близо 500 хиляди лева. На съоръжението активно тренират състезателите на Лекоатлетически клуб „Берое“ и успехите и завоюваните медали от престижни международни турнири не са малко.

basein stara zagora

В момента се извършва ремонт на друга емблематична общинска спортна зала „Стара Загора“ (до предприятията на бившето ДЗУ). Стойността на проекта е над 250 хиляди лева, без ДДС. Ще бъде подменена съществуващата настилката и инертните материали под нея. Предвижда се изграждане на нова модерна професионална спортна система. Разчертаване на игрищата със специализирана боя ще дадат завършен вид на игралното поле.

Подовата настилка в зала „Стара Загора“ ще отговаря на изискванията на Международната баскетболна федерация (FIBA) за провеждане на състезания от национален и международен мащаб. Тя ще бъде с високо ниво на сигурност и пожарна безопасност, здравина и устойчивост, подходящо ниво на твърдост и еластичност, способстващи за абсорбиране на звука, с възможност за лесна поддръжка и хигиена. Предвидените ремонтни дейности включват още цялостна подмяна на дограмата в сградата с шесткамерна PVC и алуминиева дограма, както и ремонт на съблекалните и санитарните помещения.

В Стара Загора и други населени места от общината се създадоха фитнес площадки на открито, за да спортуват деца и възрастни за здраве. Предстои да започне изграждането на многофункционална спортна зала в парк „Артилерийски“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg