Операта Тоска на старозагорска сцена

Операта „Тоска“ на старозагорска сцена

Старозагорската публика ще присъства на един интересен и впечатляващ прочит на познатото и любимо оперно заглавие „Тоска” на Пучини, на 16 септември от 19:00 часа, съобщиха от пресцентъра на Държавна опера – Стара Загора. Елена Баръмова е в ролята на чувствената и магнетична Тоска. Тенорът Милко Михайлов е в ролята на художника Каварадоси. Александър Крунев безапелационно е считан от познавачите за един от най-добрите български интерпретатори на сложния и богат образ на барон Скарпия.

На диригентския пулт ще застанат участници в Международния майсторски клас за диригенти Андрин Холцчи, Гай Дейвис, Арно Перие. Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, а сценичната адаптация е на Тодор Демеров. Участват още: Любен Байчински, Евгений Арабаджиев, Ивайло Йовчев, Любомир Петков, Евген Сурмиевич, Камелия Стойчева, Христо Иванов, Иван Иванов, Костадин Якшев, солисти от Вокална формация към Детско юношеската студиа за опера и балет „Маргаритки“, оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора.

За първи път в Стара Загора операта „Тоска“ е поставена на 18 декември 1937 г. Диригент е Петър Спиридонов, режисьор Стефан Македонски, художник д-р Бучински, хормайстор Борис Фетваджиев. Следват премиери през 1945, 1954, 1965, 1977, 1984, 1989, 1992 г. Последната от тях е на 1 юли 1998 г. с диригент Недялко Недялков, гост-режисьор Нина Найденова, художник Радостин Чомаков и хормайстор Емил Минев.

Тоска“ е музикална драма в три действия и е сред най-великите класически произведения на всички времена.Либретото е написано от любимите на Пучини автори Джузепе Джакоза и Луиджи Илика на базата на мелодрамата „Флория Тоска“ от Викториен Сарду, създадена специално за великата Сара Бернар.Точно нейното изпълнение в пиесата, поставена още през 1889 г., вдъхновява Пучини да създаде музиката, описваща силната и невъзможна любов между певицата Флория Тоска и художника Каварадоси. За цялостната визия на спектакъла заслуга има режисьорът Огнян Драганов, който отново демонстрира фантазия, естетика, умение да използва умерено и ненатрапчиво всички съвременни изразни и технически средства и смело да експериментира и да подхожда иновативно и нестандартно в режисурата. И най-важното – да постигне цялостно внушение, адекватно на оригиналната сложна музикална драматургия.

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимка: Рад Димитров)

На подобна тема