Ден на корейската култура „Корея на живо“ се проведе в Тракийски университет

Ден на корейската култура „Корея на живо“ се проведе в Тракийски университет – Стара Загора

Корейски музикални инструменти, автентични песни и танци представиха за поредна година преподаватели и студенти от Институт Седжонг, Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Събитието се състоя на форума пред Тракийски университет и е посветено на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Корея и Република България.

На сцената първо беше представено изпълнение с хегъм – двустранен музикален инструмент, който се използва в много традиционни жанрове, съобщиха от пресцентъра на Тракийския университет.

Публиката имаше възможност да чуе ансамбъла по самулнори „Со Йънг“, които изпълниха традиционни корейски мелодии. Самулнори е жанр във фолклорната музика, акробатика, танци и обреди, традиционно изпълняван по селата като аграрен ритуал за богата реколта. Корейските приятели на Тракийския университет пък бяха поздравени от студентския фолклорен ансамбъл „Траки“ с български народни танци.

Публиката имаше възможност да се докосне до инструментите и да получи първи уроци по корейски барабани и да се запознае отблизо с корейските изпълнители. Програмата приключи с викторина с награди и изложба на корейски книги и DVD от Централна университетска библиотека. Главният секретар на Тракийския университет доц. Ани Златева приветства с радост корейските приятели на университета и припомни, че винаги народите мога да бъдат единни в различията си.

Организатор на ежегодното събитие е преподавателят по английски и корейски език от Стопански факултет на Тракийския университет Женя Гундашева.

koreya 02

koreya 04

koreya 05

www.infoz.bg  www.infoz.bg