Инж. Тихомир Томанов: От опожаряването на горите губи цялото общество

Човешката небрежност причини немалко пожари през лятото на 2015 г. По данни на Министерството на земеделието и храните, в резултат на 220 пожара до момента са засегнати 12 000 дка горски площи. 3500 дка от тях са собственост на общини. Най-засегната е община Хасково - с 1445 дка.

60% от унищожените гори са широколистни, 20% - иглолистни, 2% - смесени и 18% - незалесени терени. За потушаването на огнената стихия средно на един декар са необходими 1000 лева. Още толкова трябват за залесяване.

инж. Тихомир Томанов - изпълнителен директор на Асоциация "Цената на един декар гора, в зависимост от характеристиките ѝ, дървесните видове и възрастта, варира между 1000 и 4000 лева. В нея обаче не се включват обществените ѝ функции и ползи, защото няма как да бъдат остойностени. Затова от опожаряването на горите губи не само собственикът им, но и цялото общество" - заяви изпълнителният директор на Асоциация "Общински гори" инж. Тихомир Томанов.

Според него се наблюдава тенденция на намаляване на горските пожари, до голяма степен от превантивните дейности. Повишава се и нетърпимостта на обществото към посегателствата върху горите. По данни на Изпълнителната агенция по горите за последните 15 години, средногодишно са опожарявани 110 000 дка.

Инж. Томанов призовава природозащитните организации да окажат съдействие на горските власти като активно използват своите методи и насочат вниманието на обществото към задължението и отговорността да пази българските гори.

Асоциация "Общински гори" е учредена на 25 септември 2008 година. Тя е сдружение на общините – собственици на гори в Република България. Председател на Управителния съвет е кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

Светът

Нова вълна от протести, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица градове на САЩ. До тях се стигна въпреки, че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, причинена от полицай. Сблъсъци имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта, Маями, Чикаго

* * *
Пилотираният кораб „Дракон“ на компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“ (SpaceX) с двама астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – беше изстрелян в орбита. Ракетата носител „Фалкон-9“ беше изстреляна в 22:22 часа българско време на 30 май от космическия център Кенеди във Флорида

* * *
САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

Най-четеното от последните дни