Културният център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ е официално открит

Културният център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ е официално открит

В Световния ден на музиката днес за пръв път отвори врати новият Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“. Той се помещава в сградата на бул. „Митрополит Методий Кусев“ 20, която беше дарена на Община Стара Загора от сестрата на професора Мария Жекова. Свещеници от Старозагорската митрополия отслужиха водосвет за здраве.

На официалното откриване присъстваха: дарителката Мария Жекова, Милена Желева, заместник-кмет на Община Стара Загора, Красимира Чахова, заместник-кмет на Община Стара Загора, секретарят Делян Иванов, областният управител Гергана Микова, главният архитект Виктория Грозева, общински съветници, представители на културни институции и граждани.

mariya zhekova

След това Мария Жекова и Милена Желева прерязаха лентата пред ремонтираната сграда.

„Честит празник на музиката, в нея няма случайни неща. В деня, когато честваме музиката, откриваме този дом, свързан с името на Петър Жеков. Радвам се за това, което направих в името на брат си. Общината имаше нужда от тази сграда. За да бъде факт залата споделих идеите си с кмета Живко Тодоров и той ги прие веднага“ - развълнувано сподели Мария Жекова. Тя благодари на всички, които са помагали културният център да стане факт. „Пожелавам на децата, които ще влязат в този дом, да имат успех и с гордост на произнасят името на Петър Жеков. Да прославят Стара Загора и извън границите на България, за да научат хората, че тук имаме даровити деца“ – допълни дарителката.

Актрисата Галя Александрова разказа за живота и творческия път на Петър Жеков и на неговата сестра Мария Жекова, които 78 години са вървели заедно по пътя на музиката. Прозвуча Химн на Стара Загора, чийто автор е Петър Жеков.

„Днес е истински празник за Стара Загора. Общината ще направи всичко възможно Вашата воля като дарител да бъде спазена“ – каза Милена Желева. Тя обясни, че предстои новата зала да бъде оборудвана с професионално озвучаване и допълнително осветление, ще се обзаведат и горните етажи. „Очакваме вече концертите на даровитите музиканти, проявите на театрали и художници. Това е техният дом“ – допълни заместник-кметът Милена Желева.

Розета Величкова, директор на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ в Стара Загора също благодари на Мария Жекова за безценния дарителски жест, който може да извърши само човек с отношение към музиката и децата. Тя изказа и благодарност и към кмета Живко Тодоров за реновирането на сградата, където децата ще намерят своя творчески уют.

Проф. Илия Димитров, дългогодишен приятел на семейството, обяви, че дарява цялата си юбилейна изложба от картини на центъра.

Ученици от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ и певци от Държавна опера Стара Загора изнесоха концерт по повод откриването на културния център.

mariya zhekova milena zheleva

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема