Голям е интересът към поетичния младежки конкурс „Веселин Ханчев“

Висок интерес е проявен към Националния конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“, който ще се проведе в Стара Загора за 37-и път. За статуетката „Златното яйце“ претендират 142 млади поети. Социалната дистанция и наложената изолация през пролетта на пандемичната 2020 година са увеличили сериозно броя на пишещите в рими - с 50 повече в сравнение с 2019 г.

Традиционно превес и сред тазгодишните кандидати за наградата на името на Веселин Ханчев имат момичетата – 105 срещу 37 момчета. Участниците са от цялата страна, като най-много – 36, са от София, а от града – домакин – 9.

Лауреатите през 2020 г. ще бъдат определени от жури в състав: Ина Иванова, ВБВ (Васил Видински) и Иво Рафаилов.

Организатори на един от най-старите и дълголетни поетични конкурси в България са Библиотека „Родина“, Община Стара Загора и къща музей „Гео Милев“. Началото на Националния конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“ е през далечната 1984 г. Сред носителите на приза са: Елин Рахнев, Бойко Ламбовски, Михаил Берберов, Мария Донева, Марин Бодаков и др.

Статуетката „Златното яйце“, изработена от Костадин Ненов, се връчва от 1995 г. Предишен своеобразен рекорд на участници, 150, е бил отбелязан преди 5 години – на 32-ото издание, когато голямата награда взе студентът Богомил Господинов със стиха „Птиците на Лола“.

Тази година поетичната библиотека на конкурса се увеличава с първата поетична книга със заглавие „Навици“ (изд. „ Жанет 45“) на миналогодишната победителка Габриела Манова, съобщиха от Библиотека „Родина“.

Габриела Манова

www.infoz.bg  www.infoz.bg