Над 4600 старозагорци празнуват имен ден на Никулден

Над 4600 старозагорци празнуват имен ден на Никулден

Имен ден на Никулден – 6 декември, в Стара Загора имат 4646 души, като 2304 носят името Николай, Кольо – 710, Никола – 645, Нено – 28, Нико – 12, сочи справката на Дирекция „Гражданско състояния“ на общинската администрация. Дамите, които имат повод да почерпят, с име Николина са 315, с Николинка – 157. 337 носят все по-популярното име Никол.

Ще празнуват и 127 старозагорки с име Николета и 11 с име Ненка.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция и е един от големите православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, считан за покровител на моряците, пътешествениците, банкерите и търговците. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Св. Николай Чудотворец, който е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия, живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на гр. Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите.
Народната традиция повелява да се сервират рибни ястия, като традиционен остава пълненият шаран.

carp

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема