Районният център по трансфузионна хематология в Стара Загора получи апарат за плазмафереза, дарен от ГЕРБ

▶ Районният център по трансфузионна хематология в Стара Загора получи апарат за плазмафереза, дарен от ГЕРБ

Апарат за извличане на реконвалесцентна плазма от преболедували от COVID-19, дарен от партия ГЕРБ, беше официално връчен на Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора от заместник-председателя на 44-ото Народно събрание Емил Христов, който е депутат от Старозагорския район. „Тук съм, за да Ви кажа, че всички сме заедно.

Да благодарим на хората, които дават всичко от себе си, за да се преборим не само с този вирус, а с всичко, което е предизвикателство за човешкото здраве! Благодаря Ви за всичко, което правите! Бъдете здрави!“ – пожела на медиците от екипа на Центъра Емил Христов.

„Днес е специален ден за нас, защото дългоочакваният апарат за плазмафереза вече е факт в нашия Районен център по трансфузионна хематология в Стара Загора, благодарение на партия ГЕРБ, която ни го предостави под формата на дарение. Човек е богат не с това, което е взел, а с това, което е дал. Уважаеми г-н Христов, уважаемо ръководство на партия ГЕРБ, да даряваш в името на живота е високохуманен жест. Да бъдеш дарител или кръводарител означава да спасяваш човешки животи и да раздаваш нови надежди за живот. Изказвам искрената си благодарност от името на целия екип на Районния център за предоставената възможност да работим в името на нашата кауза! От сърце Ви пожелавам здраве и благоденствие! Поклон пред Вашата човечност и съпричастност!“ – каза директорът на Центъра д-р Петя Матеева.

Апаратът е от най-ново поколение и е изключително важен за дейността на Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора. Започнахме записване на желаещи да дарят кръвна плазма, за да им бъде изследвана кръвната картина и общия белтък, както и титъра на антителата срещу COVID-19. В процеса на самата плазмафереза ще бъдат изследвани още кръвната група, антиеритроцитни антитела и трансмисивни инфекции – съобщи директорът на Центъра д-р Петя Матеева.

Дарителите трябва да са на възраст между 18 и 65 години, да имат положителен резултат от писиар тест, от който да са изминали 40 дни, както и да отговарят на общите условия за кръводаряване – да нямат хронични заболявания, да не приемат лекарства към момента на даряването и да се чувстват клинично здрави. С апарата ще работят двама млади лекари в екип с медицински сестри от отделение „Кръводаряване“. Извличането на рековалесцентна плазма чрез плазмафереза в Стара Загора започва от 9 декември 2020 г.

 

Апарат за извличане на реконвалесцентна плазма - дарение за Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема