В магазин „Па-Па“ може да работи само щандът за детски храни със специално предназначение

В магазин „Па-Па“ може да работи само като самостоятелен щанд за търговия на дребно с детски храни, съгласно Удостоверение за регистрация № 25/17.03.2015 г. на Областна дирекция по безопасност на храните – Стара Загора, с ограничен достъп до всички останали щандове, при създаване на подходяща архитектурна среда.

Обектът може да работи Причината за това решение е продажбата на щанда на детски храни със специално предназначение, които поради специфичния си състав или начин на производство ясно се разграничават от храните за нормална консумация, и/или при създаване на организация за търговия от разстояние, заявки по телефон и доставка до определен адрес.

RZI stara zagora 03

Това реши на извънредно заседание на 19 декември Експертният съвет по епидемиология към Регионална здравна  инспекция – Стара Загора.

На него бяха разгледани шест сигнала, постъпили във връзка с временно преустановяване дейността на магазин „Па-Па“, собственост на „ПАПА – БЕБЕ“ ООД, въз основа на заповед № РД-01-677/25.11.2020 г. на министъра на здравеопазването.
В изпълнение на правомощията си за осъществяване на държавен здравен контрол, РЗИ – Стара Загора е извършила проверка на магазин „Па-Па“ по постъпил сигнал за неспазване на заповед на министъра на здравеопазването и категорично не приема отправените в публичното пространство обвинения за тенденциозност, информират от Инспекцията. За пореден път поясняват, че съгласно т. 13 от заповед № РД-01-677/25.11.2020 г. на министъра на здравеопазването: „Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.“

Магазин „Па-Па“ не притежава удостоверение за регистрация на хранителен магазин, издадено от Областната дирекция по безопасност на храните, а е вписан като обект Самостоятелен щанд за търговия на дребно с детски храни. Съобразно номенклатурата на Българската агенция по безопасност на храните, хранителните магазини могат да бъдат: смесен магазин за търговия с храни и нехранителни стоки, смесен магазин за търговия с няколко групи храни, специализиран магазин, супермаркет и хипермаркет.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема