Шедьовър на античното мозаечно изкуство е експониран в Стара Загора

Изящната римска подова мозайка „Дионисиево шествие” намери свой дом след четири години. Уникалният, не само за България, образец на римското мозаечно изкуство е реставриран и експониран на античната улица в Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Многоцветният шедьовър, датиращ от края на IV век, беше официално представен от временно изпълняващия длъжността директор на музея гл. асистент Петър Калчев и от асистент Мария Камишева - завеждащ отдел „Антична история”, която заедно с археолога Димитър Янков откриха и проучиха находката в периода от 2009 до 2011 г.

Ненадмината с изяществото си, мозайката изобразява Селен - веселякът от свитата на Бог Дионис и две танцуващи вакханги, които са пресъздадени с такова майсторство, че зрителят има чувство, че дрехите по тях танцуват.

Мозайката беше открита при спасителни разкопки на ул. „Иречек”, в археологическия резерват „Августа Траяна”. Въз основа на стратиграфските наблюдения при археологическите проучвания, мозайката може да се датира в третата четвърт на IV век, вероятно по времето на император Юлиан Апостат (360 - 363 г.).

Мозайката е с площ от 30 кв. метра. Реставрирана е с финансовата подкрепа на Американски научен център - София и фондация „Америка за България”, които отделиха средства в размер на над 46 хиляди долара.

Официални гости на представянето на мозайката в Регионален исторически музей - Стара Загора бяха зам.-кметът на Общината Иванка Сотирова и областният управител Георги Ранов.

Иванка Сотирова обяви, че Стара Загора е град, богат на римски мозайки и те трябва да бъдат експонирани в специално помещение. Вариантът е то да бъде изградено върху римските терми, който се намира западно от античния форум "Августа Траяна". Така ще се запази в естествена среда откритата преди две години там друга римска мозайка, която също е с богати орнаменти.

mazayka dionis

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема