Художествената галерия в Стара Загора представя непознати карикатури на Чудомир

Фототипната изложба „Ранните карикатури на Димитър Чорбаджийски – Чудомир (1890 - 1967)” ще гостува в Стара Загора. Тя ще бъде открита на 2 септември 2015 г. от 18:00 часа в западната зала на Градската художествена галерия.

Карикатура на ЧудомирВ нея са включени фототипни копия на 130 от ранните карикатури и шаржове на Чудомир, които маркират основните теми, пластично-образното развитие и печатните издания, в които те намират място. Всички те се представят публично за първи път столетие след тяхното публикуване.

Карикатурите, които Чудомир още като студент в Рисувалното училище създава и представя в периодичния печат между 1908 и 1915 г., са слабо позната част от неговото творчество. През този период той публикува над 500 карикатури в сатиричните издания на „Барабан”, „Жило”, ”Въртокъщник”, „Час”, „Остен”, „Цигарен дим”, „Червен смях”, като само в „Барабан“ те са около 300. В края на 10-те години на 20 век Чудомир не е само едно от водещите имена в българската карикатура, а и творецът, който започва да оформя идеята за бъдещата вселена „Нашенци”, която след 30-те години му носи популярността и признанието на няколко поколения, коментира директорът на галерията проф. Марин Добрев.

Изложбата ще бъде експонирана до 23 септември 2015 г.

Карикатура на Чудомир

infoz autor www.infoz.bg