ЦИК ще определи състава на Общинската избирателна комисия в Стара Загора

Съставът на Общинската избирателна комисия в Стара Загора ще бъде определен от Централната избирателна комисия. Причината е, че при проведените консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции от партии, не беше постигнато съгласие за състава на комисията.

В консултациите участваха Емил Христов, Валентина Бонева, Светла Карастоянова, Тунджай Йозтюрк, Стоян Зайков, Николинка Горова, Михаил Михайлов и Илия Златев, като представители съответно на ПП ГЕРБ, коалиция "БСП Лява България", Реформаторския блок, ДПС, ББЦ, Патриотичния фронт, Атака и АБВ.

За община Стара Загора ще бъдат сформирани общо 208 секции - 203 основни и 5 допълнителни. Според решение на ЦИК, съставът на ОИК за общините с над 150 избирателни секции е общо 13 членове, включително председател двама заместник – председатели и секретар, като съотношението между партии и коалиции е както следва:

  • Политическа партия „ГЕРБ” - 4 членове
  • Коалиция „БСП лява България” – 2 членове
  • Политическа партия ДПС – 2 членове
  • Коалиция „Реформаторски блок” – 1 член
  • Коалиция „Патриотичен фронт” – 1 член
  • Коалиция „България без цензура” – 1 член
  • Политическа партия „Атака – 1 член
  • Коалиция „АБВ” – 1 член

Общинска избирателна комисияЕдинодушно беше подкрепено предложението на ПП ГЕРБ председателят на ОИК да е представител на най-голямата парламентарно представена партия. За мястото на секретар обаче имаха претенции две политически сили – БСП Лява България и ДПС. За зам.-председателските места претендираха от Реформаторския блок и Атака.

След 15-минутна почивка беше постигнато съгласие все пак секретар на ОИК да бъде предложеният представител на БСП Лява България. Съответно от ДПС също поискаха заместник-председателско място. Останаха валидни предложенията и на РБ и Атака, които не се отказаха от тях.

Кметът на Община Стара Загора ще представи в ЦИК направените предложения на участниците в консултациите за състава на ОИК, техните документи и протокола от проведените консултации.

Общинската избирателна комисия в Стара Загора трябва да бъде назначена до 4 септември.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Община Стара Загора)Пеперуда, кацнала на рамото
Премиера на 28 септември, 18 часа, кино "Одеон", София

barcelona stoichkov stara zagora
stara zagora eu grad sport
Мини Марица-изток ЕАД