На 3 март Стара Загора ще отбележи Националния празниĸ на Република България и 143 години от Освобождението

На 3 март Стара Загора ще отбележи Националния празниĸ на Република България и 143 години от Освобождението. Честванията ще започнат в 9:00 часа с молебен за България в Катедралния храм „Св. Ниĸолaй Мирликлийски Чудотворец“. В 10:00 часа пред сградата на Община Стара Загора ще се състои ритуал за издигане на националното знаме на Република България.

Половин час по-късно, в 10:30 часа, едновременно ще бъдат положени венци и цвета пред паметниците, посветени на освобождението на Стара Загора – паметник „Защитниците на Стара Загора“, мавзолей-костница „19 юлий 1877“, паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, паметник на загиналите във войните старозагорци, паметник на Старозагорското въстание.

Точно в 11.00 часа ще бъдат положени венци и цвета в памет на знайните и незнайни герои на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

3 mart 2021 zname

По повод празника на 2 март от 17.00 часа ще бъде открита изложба на децата от Школата по изобразително изкуство към Народно читалище „Родина 1860“ с тема „Аз съм българче, обичам...“.

Навръх Националния празник, Регионалният исторически музей и всички музейни обекти ще бъдат с вход свободен и работно време от 10.00 до 18.00 часа.

Пред входа на РИМ Стара Загора между 11:30 и 12:30 часа посетителите ще могат да се видят демонстрация на оръжие от Руско-турската война 1877 – 1878 г. и образи на опълченски униформи. В празничния ден старозагорци и гостите на града имат възможност да се докоснат копие на Самарското знаме и знамето на Старозагорското въстание от 1875г. През целия ден на големия екран пред сградата на музея ще се излъчва презентация на тема „Символите на свободна България“.

В „Музея на религиите“ ще бъде представена документална изложба на Националния музей „Шипка – Бузлуджа“, показваща „Българското опълчение през погледа на участника Стефан Кисьов“.

С вход свободен ще бъде и градската художествена галерия, която ще очаква посетители от 10.00 до 18.00 часа. Желаещите ще се насладят на творбите от Петото Балканско квадринале на живописта „Митове и легендите на моя народ“ Стара Загора 2020.

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

www.infoz.bg  www.infoz.bg