На 3 март Стара Загора ще отбележи Националния празниĸ на Република България и 143 години от Освобождението

На 3 март Стара Загора ще отбележи Националния празниĸ на Република България и 143 години от Освобождението. Честванията ще започнат в 9:00 часа с молебен за България в Катедралния храм „Св. Ниĸолaй Мирликлийски Чудотворец“. В 10:00 часа пред сградата на Община Стара Загора ще се състои ритуал за издигане на националното знаме на Република България.

Половин час по-късно, в 10:30 часа, едновременно ще бъдат положени венци и цвета пред паметниците, посветени на освобождението на Стара Загора – паметник „Защитниците на Стара Загора“, мавзолей-костница „19 юлий 1877“, паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, паметник на загиналите във войните старозагорци, паметник на Старозагорското въстание.

Точно в 11.00 часа ще бъдат положени венци и цвета в памет на знайните и незнайни герои на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

3 mart 2021 zname

По повод празника на 2 март от 17.00 часа ще бъде открита изложба на децата от Школата по изобразително изкуство към Народно читалище „Родина 1860“ с тема „Аз съм българче, обичам...“.

Навръх Националния празник, Регионалният исторически музей и всички музейни обекти ще бъдат с вход свободен и работно време от 10.00 до 18.00 часа.

Пред входа на РИМ Стара Загора между 11:30 и 12:30 часа посетителите ще могат да се видят демонстрация на оръжие от Руско-турската война 1877 – 1878 г. и образи на опълченски униформи. В празничния ден старозагорци и гостите на града имат възможност да се докоснат копие на Самарското знаме и знамето на Старозагорското въстание от 1875г. През целия ден на големия екран пред сградата на музея ще се излъчва презентация на тема „Символите на свободна България“.

В „Музея на религиите“ ще бъде представена документална изложба на Националния музей „Шипка – Бузлуджа“, показваща „Българското опълчение през погледа на участника Стефан Кисьов“.

С вход свободен ще бъде и градската художествена галерия, която ще очаква посетители от 10.00 до 18.00 часа. Желаещите ще се насладят на творбите от Петото Балканско квадринале на живописта „Митове и легендите на моя народ“ Стара Загора 2020.

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber