В 7 подвижни секционни избирателни комисии ще гласуват болни и поставени под карантина заради COVID-19

В Община Стара Загора се проведоха консултации за определяне на съставите на секционните избирателни комисии за предстоящите избори за Народно събрание на 4 април. Те бяха ръководени от секретаря на местната администрация Делян Иванов. На територията на община Стара Загора са създадени 214 избирателни секции.

В срещата участваха парламентарно представените в 44-ото Народно събрание политически партии и коалиции: ГЕРБ, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО“, Движение за права и свободи и Воля, както и Коалиция „Демократична България - Обединение“, която има свой представител в Европейския парламент.

Определяне на състава на секционните комисии

На територията на община Стара Загора са образувани 214 избирателни секции, от които 203 общи избирателни секции и 11 специални, в т.ч. 7 подвижни. В тях гласа си ще могат да гласуват болните и карантинираните хора. Общият брой на членовете на СИК е 1802 като в ръководствата ще бъдат 642 души. В 158 секции с над 500 избиратели, секционните комисии ще бъдат в 9-членен състав, 49 секции с до 500 избиратели – със 7-членен състав, 1 подвижна секция със седемчленен състав и 6 подвижни секции с 5-членен състав.

Съгласно методиката за определяне на съставите на СИК, на база на процентното представителство в Парламента, партиите в община Стара Загора ще участват със следните бройки в секционните комисии: ГЕРБ – 647 души (214 в ръководство и 433 членове), Коалиция „БСП за България“ – 478 (214 в ръководство и 264 членове), Коалиция „Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО“ – 214 (78 в ръководство и 136 членове), Движение за права и свободи – 214 (92 в ръководство и 122 членове), Воля – 214 (44 в ръководство и 170 членове) и Коалиция „Демократична България - Обединение“ – 35 членове.

Представителите на всички партии, участвали в срещата, приеха направените предложения и изразиха удовлетворение от така направеното разпределение. Всички те ще трябва до 24 февруари да предадат имената на техните представители в състава на секционните избирателни комисии, информираха от пресцентъра на Общината.

www.infoz.bg  www.infoz.bg