Представят в Стара Загора изложбата Шипченската епопея през погледа на участника в българското опълчение Стефан Кисов

Представят в Стара Загора изложбата „Шипченската епопея през погледа на участника в българското опълчение Стефан Кисов“

На 26 февруари от 17:30 часа в Архитектурен комплекс „Музей на религиите” ще се открие изложбата „Шипченската епопея през погледа на участника в българското опълчение Стефан Кисов“, гостуваща от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Тя представя Руско-турската война 1877 - 1878 г., бойния път на Българското опълчение - от Кишинев до Шипка и епичните боеве за Шипченския проход през погледа на командира на 3-а рота от 3-а опълченска дружина Стефан Кисов, с откъси от книгата му „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877 - 1878“.

Във витрина посетителите ще могат да видят оригинали - снимка, акт за раждане и свето кръщение, смъртен акт, свидетелство за участие в Сръбско-турската война през 1876 г., саморъчно написана записка, всички принадлежали на Стефан Кисов, както и трите издания на книгата му „Българското опълчение в освободителната Руско-турска война 1877 - 1878“ от 1897 г., 1902 г. и 2017 г. Всички тези движими културни ценности са от фонда на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg