Стара Загора ще има уникална за България тренировъчна лекоатлетическа писта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна днес с представители на спортните клубове в Стара Загора. По време на срещата той обясни, че в града ще бъде изградена първата по рода си тренировъчна лекоатлетическа писта от шамот и тартан. „До момента в България няма изградено съоръжение с такава комбинация. Шамотът е особено подходящ за спортисти в подготвителен период и за любители на бягането, тъй като е по-мек и щади краката“, обясни Кралев.

Средствата, които са отпуснати от Министерство на младежта и спорта, са в размер на над 1,1 млн. лева. Проектът включва още изграждане на отводнителна и дренажна система на пистата, както и поливна система за специфичната настилка. Изцяло ще бъде обновено електрическото захранване за необходимите уреди на поливната система.

kralev chahova

„Съоръжението за дълъг скок, намиращо се в южната част на стадиона ще бъде премахнато, а модерно такова ще бъде изградено в северната част на пистата“, обясни още той, като подчерта, че това ще даде възможност, заедно с ремонтираната писта на стадион „Берое“, да стане прекрасен спортен комплекс.

Зам.-кметът Красимира Чахова уточни, че ремонтните дейности не са стартирали към момента, заради подадена жалба в Комисията за закрила на конкуренцията от една от фирмите, участвали в обществената поръчка.

Министър Кралев добави, че спортът в Стара Загора се подкрепя и допълни, че във Второ основно училище „П. Р. Славейков“ ще бъде изграден физкултурен салон и припомни, че се очаква стартирането на дейностите по изграждане на зала „Арена Стара Загора“.

Участие в срещата взе и министрите на образованието Красимир Вълчев и на икономиката Лъчезар Борисов. Вълчев е категоричен, че е важно да се инвестира в спортните бази, защото това допринася за здравето на младежите. „Съвместно двете министерства работим върху това да изграждаме хармонични личности, които учат и спортуват“, допълни Вълчев.

Присъстващите представители на спортни клубове изразиха задоволство за направените подобрения в спортните бази на града.

www.infoz.bg  www.infoz.bg