На 11 април ще се проведе Маратон Стара Загора

На 11 април ще се проведе Маратон Стара Загора

Шестото поредно издание на Маратон Стара Загора ще събере на 11 април елитни бегачи от България и чужбина. Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10,5 км, което дава възможност всички любители на бяганията да се включат в надпреварата. Стартът ще бъде даден в 9:00 часа пред сградата на Община Стара Загора. Маршрутът продължава по бул. „Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминават по бул. „Никола Петков“. 

В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора.

И тази година състезанието се провежда под мотото „Бягането като начин на живот“ и е част от веригата маратони в София и Варна.

Дължината на една обиколка е 10,550 км. Участниците в маратона пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2, а в дистанцията 10,5 км - 1 обиколка. Всеки от участниците, регистрирал ново върхово постижение при мъжете и жените в Стара Загора - 2.19.47 и 2.38.08 часа, във Варна - 2.16.35 и 2.35.12 ще получи бонус от 1000 лв. а в София - 2.15.55 и 2.35.33 часа, премията ще е 2000 лв. Наред с това във всеки от трите маратона са предвидени премии от по 1000 лв. за най-добрите български атлети, финиширали с време под 2.25 часа при мъжете и под 2.45 часа при жените. Средствата за тези бонуси ще се осигурят от общият джакпот - 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона за 2021 година, чрез подреждане на бегачите по предложена от организаторите точкова система.

Сред участниците са класиралите се на първо и второ място при жените през 2020 г. на маратонската дистанция Наталия Семьонович и Кристина Бохомяхокова от Украйна. В надпреварата се очаква да се включат и елитни атлети от Кения, Мароко, Руанда и Бурунди. На различните дистанции ще стартират и голяма част от най-добрите български атлети като Християн Стоянов, Иван Попов, Йоло Николов, Алекс Василев, Стоян Владков, Шабан Мустафа, Сава Тодоров, Маринела Нинева, Девора Аврамова, Лиляна Георгиева и др.

По време на Маратон Стара Загора ще се проведе Националния шампионат по полумаратон, който ще излъчи медалистите при мъжете и жените измежду 91 атлети подали заявки.

Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, БФЛА, Асоциация „Спорт в свободното време", Спортен клуб лека атлетика „Берое" и Спортен клуб „Ракета“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: