В Стара Загора има недостиг на ваксина за шестгодишните деца

Необходимият Тетраксим за реимунизация на шестгодишните деца не е доставен от Министерството на здравеопазването в необходимите количества. При предвидени 1 800 бройки за първите шест месеца на 2015 година засега в област Стара Загора са пристигнали 800. Децата, които трябва да се реимунизират тази година, са 3400.

Тетраксим предпазва от 4 тежки заболявания: дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит.

Проблемът с недостига съществува от края на месец май 2014 година, признава д-р Таня Перчемлиева от здравната инспекция в Стара Загора. Тогава липсваше шесткомпонентната ваксина за новородените бебета и вместо него педиатрите поставяха точно Тетраксим. Това е и едно от обясненията за недостига на количества година по-късно. Според здравните власти реимунизацията може и да се отложи, по-важно е да се поставят необходимите ваксини на новородените, а количества за това в област Стара Загора са осигурени, уверяват от Регионалната здравна инспекция. Междувременно списъците на педиатрите за чакащи ваксина деца се увеличават.

Д-р Галина Ленкова твърди, че освен при шестгодишните проблем с ваксинацията за дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит има вече и при тези, които са на 1,4 години. Тогава на децата се поставя Пентаксим. Реимунизациите понякога се отлагат с година. В детските заведения вече знаят за проблема с липсващата ваксина и затова записват децата без бележка от личния лекар, че е направена задължителната ваксина.

tetraxim„Когато има срокове, те трябва да се спазват, това са утвърдени в целия свят стандарти, които ние нарушаваме“ - възмущава се д-р Галина Ленкова. Част от родителите на пациентите й се снабдяват с ваксината от съседните Гърция и Турция, където тя се продава свободно в аптеките. В България, обаче доставката на ваксините е централизирана, минава през Министерството на здравеопазването и няма практика медикаментите от задължителния имунизационен календар да са достъпни и в аптеките.

Повечето майки вече са обучени, че ваксината трябва да се съхранява при ниска температура и затова често тръгват на плануваните си летни почивки с хладилни чанти, в които да пренесат медикамента до кабинета на педиатъра.

От Здравната инспекция успокояват, че отлагането на реваксинацията не е фатално, защото в организма вече има изградени антитела, които се подсилват периодично, за да е сигурно, че детето е предпазено от опасните болести. И педиатри и служители на РЗИ, обаче са притеснени от случаите на полиомиелит в Украйна и на дифтерия в Испания и призовават родителите да не се отказват от задължителните ваксини. Те стават все по-пречистени и осигуряват безопасен имунитет на децата, смята д-р Галина Ленкова.

Доставката на липсващата ваксина зависи от Министерството на здравеопазването. Местното подразделение – здравната инспекция има ангажимент да разпредели нужните количества на педиатрите, които от своя страна изготвят график на родителите. 95% от населението в област Стара Загора е ваксинирано за болестите, от които предпазва Тетраксимът.

infoz autor Анна Турлакова | www.infoz.bg

На подобна тема