Стара Загора е с изцяло обновен тролейбусен транспорт

Старозагорци и гостите на града вече разполагат с изцяло обновен, комфортен и модерен тролейбусен транспорт. На 7 септември 2015 г. беше отслужен водосвет на 14-те тролея, произведени от „Соларис бъс&коуч“. Те са по проект, финансиран по ОП „Регионално развитие".

„Това е един от най-хубавите моменти в мандата на кмета Живко Тодоров, защото осъществихме мечтата на много старозагорци. Вече имаме изцяло нови тролеи, а до края на ноември ще бъдат доставени и новите 55 автобуса, което означава, че старозагорци ще посрещнат новата 2016 година с изцяло обновен градски транспорт" - каза по време на официалното представяне на новите тролеи зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов.

„Това е нещо уникално дори в рамките на ЕС – да участваме в цялостното обновление на транспорта на един град. Горди сме да бъдем част от този проект. От днес се чувствам гражданин на Стара Загора“ – заяви след освещаването Владислав Слик – търговски директор на „Соларис бъс&коуч“.

Макет на тролейСлед водосвета, зам.-кметът Йордан Николов, управителят на "Автобусни и тролейбусни превози" Димитър Авджиев и журналисти се увериха лично в удобството и комфорта на новите тролеи. Пенсионерката Танка Сталева от Стара Загора беше късметлиският 35-и пътник и спечели безплатна карта за пътуване за един месец по всички тролейбусни линии в града.

Стилиян Борисов, Георги Недялков и Йордан НиколовБезплатна карта ще получи и Стилиян Борисов от Спортното училище „Тодор Каблешков“ в Стара Загора. Той заедно с приятеля си Георги Недялков от Професионалната гимназия по транспорт в София са изработили прецизен макет на новите тролеи в Стара Загора. Талантливите младежи го подариха на Димитър Авджиев.

В изпълнение на проекта за първи път от 1987 г. насам беше извършена рехабилитация на съществуващата и изградена нова, общо над 19 км, въздушно-контактна мрежа. Извършен е ремонт и рехабилитация на тролейбусното депо в Стара Загора, доставено е ново оборудване за него, специализиран автомобил за ремонт и поддръжка, изградена е информационна система (телематика).

Стара Загора разполага с общо 28 нови тролея. Осем от тях бяха доставени през 2014 г. по проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен", финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г.". В градските линии ще се включват през зимата и закупените с общински средства през 2009 г. 6 украински тролея, които не са климатизирани и не са подходящи за ползване през лятото.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg