180-годишен юбилей чества Шесто основно училище в Стара Загора

Преди почти два века, във времена на тъмнина и робство, в килийното училище към храм „Свети Никола“ даскал Атанас Иванов поема по пътя на просветата. Той събира децата на Стара Загора, за да им преподава по новата „взаимоучителна метода“. В далечната 1841 г. даскал Атанас Иванов открива първото взаимно новобългарско светско училище.

6ou

То се помещава в сградата на килийното училище към църквата „Свети Никола“ и приема нейното име. През 1850 г. била построена специална сграда за нуждите на школото. Постепенно Светиниколското училище се утвърждава като водещо в града, тази тенденция, продължава и до днес. В него са учили Апостолът на свободата – Васил Левски, героите от Старозагорското въстание – братя Жекови и Кольо Ганчев. Тук е учителствал и Петко Рачов Славейков, който оглавява градската управа след освобождението на Стара Загора през 1877 г.

Сега Шесто основно училище „Свети Никола“ – наследник на първото взаимно новобългарско светско училище, отбелязва своя юбилей.

На 11 май, в деня на Светите братя Кирил и Методий, от 17:00 часа, в двора на училището ще започне тържествена церемония. Бивши и настоящи учители, и ученици ще поднесат венец на Паметника на учителите ветерани. Оттам ще потегли шествие, което ще премине през центъра на града и ще продължи към Античния форум „Августа Траяна“.

В 18:00 часа е началото на празничния спектакъл по повод 180 години светско образование в Стара Загора.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24