Пътят на Чудомир преди „Нашенци“

Пътят на Чудомир преди „Нашенци“ - това представя най-новата изложба в Градската художествена галерия на Стара Загора. В нея са събрани карикатури от студентските години на Димитър Чорбаджийски, които за първи път се показват извън периодичен сатиричен печат от началото на 20 век.

Основна фигура в труда по издирването им е директорът на галерията проф. Марин Добрев. Формалният повод е 125 годишнината от рождението на Чудомир, който преди да създаде „Нашенци“ шлифова уменията си на психолог и карикатурист в големия град. Той запечатва живота в София на страниците на сатиричния печат от началото на 20 век. Тази непозната страна на Чудомир определя отношението му към сатирата и към лаконичната рисунка на карикатурата, която се превръща в негова мисия. Чудомир рисува и пише текстовете към сюжетите, попаднали в полезрението му между 1908 и 1915 година, създава над 500 карикатури. Това е и основният му източник на доходи по онова време.

В началото на 20 век мястото на сатирата е огромно. Жанрът на карикатурата отразява мига. Посланията на Чудомир обаче, са актуални и днес – героите, манталитета, реакциите и страстите са си същите. Широтата на погледа му отразява не само политическата реалност, където той е особено безпощаден, но и отношението към колегията и интелектуалците. Моментално реагира на случващото се в Европа и дори рисува за събития в далечна Етиопия.

Добронамерена е усмивката му в отразяването на битовите отношения – родители и деца, съпруг и съпруга. Жанрът на карикатурата е изчезващ вид, признава профл. Марин Добрев и обяснява това с прагматичността на днешните хора. Без да се замисляме много, смятаме, че все някой друг ще реши проблема, казва изкуствоведът.

chudomir 1

И така изложбата изпълнява две основни функции: да запълни празнина в знанията ни за живота и творчеството на Димитър Чорбаджийски и да припомни жанра на карикатурата и нуждата от здравословната порция сатира всеки ден.

infoz autor Анна Турлакова | www.infoz.bg

На подобна тема