В Стара Загора гостува изложбата „Варна - царицата на Черно море“

По повод 18 май - Международния ден на музеите, в Регионален исторически музей - Стара Загора от 17:30 часа ще бъде открита гостуващата изложба „Варна - царицата на Черно море“. Тя ще бъде представена на 4-то експозиционно ниво. Изложбата е на Етнографски музей – Варна и е посветена на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град през 1921 г.

varna

Чрез текстове, снимки и оригинални експонати (бански костюми и плажни принадлежности, модни аксесоари и рокли за морето), посетителите могат да се запознаят с развитието на Варна като модерен европейски и курортен град през първата половина на ХХ в.

С построяването на Централните морски бани през 1926 г. и на Северните през 1929 г., с изграждането на нови хотели и здравни домове с всички удобства и в близост до морето, ресторанти с европейска кухня, Варна започва да привлича много туристи, както от вътрешността на страната, така и от чужбина – чехи, поляци, немци, румънци. Притокът на туристи очертава необходимостта от облагородяване на близките околности, манастира „Св. Константин“, Аладжа манастир, Карантината, Евксиноград, Узун кум (дн. Златни пясъци) - любими места за разходки на варненци. Общината се грижи и за развлеченията на гостите на града и местните жители. Летните музикални тържества, които се организират за първи път от 23 юли до 1 август 1926 г. (днес „Варненско лято“), изложбите на художници-маринисти, Международната мострена изложба, Селскостопанският и културен събор, уреждани през 30-те години на ХХ в., конкурсите за стихове и разкази, посветени на морето, утвърждават Варна като курортен град, красавицата на Черно море и лятна столица на България.

След откриването на изложбата ще бъдат връчени свидетелства на дарителите на Регионалния исторически музей - Стара Загора за 2019 и 2020 г.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема