170 фирми участват в изложението БАТА Агро Есен в Стара Загора

170 фирми участват в изложението БАТА Агро Есен в Стара Загора

В седмото издание на изложението за земеделска техника, семена, торове и препарати Бата Агро участват 170 фирми от страната на площ от 37 хил. кв. м. на летището край Стара Загора. Изложението започва в седмицата, в която се открива извънреден прием на проекти за земеделска техника по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони.

БАТА Агро 2015Това съобщи по време на официалното откриване зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов. Още в първия ден са подадени 602 проекта, което показва, че интересът по мярката продължава да е много активен и очевидно 52 млн. евро ще бъдат изцяло усвоени.

"Огромната част от обновяването на машинния парк на нашето земеделие се дължи на европейските програми. От броя налични трактори, около 8% са изцяло нови или закупени през последните 5 години" - каза доц. Костов. От броя на закупените нови около 1 000 комбайна, 800 са с европейски средства. Специалистите смятат, че над 70 на сто от земеделската земя у нас се обработва с новозакупена високоефективна техника.

"България се нуждае от тази високотехнологична техника, за да спази всички агроекологични изисквания и да посрещаме подготвени предизвикателствата на бъдещето" - каза още зам.-министърът.

Зам.-кметът на община Стара Загора Иванка СотироваЗемеделското ведомство също се представя със свой щанд, на който земеделски производители и заинтересовани страни ще могат да получат консултации в областта на ПРСР и поземлени отношения по време на цялото изложение.

От името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров приветствие към участниците в БАТА Агро Есен отправи зам.-кметът Иванка Сотирова. Сред официалните гости беше и ръководството на Областна управа Стара Загора. Изложението представя най-актуалното от света на земеделието – агротехника с възможност за тест драйв и демонстрации в работни условия, семена, торове, препарати. То ще продължи до 11 септември 2015 г.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Снимки: Община Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема