Одобриха втори проект на Старозагорската опера по програма Европейски корпус за солидарност

Одобриха втори проект на Старозагорската опера по програмата „Европейски корпус за солидарност“

Държавна опера - Стара Загора започна реализирането на проекта „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“, финансиран по програма „Европейски корпус за солидарност“ към Европейския съюз, която насърчава международната младежка мобилност и развитието на европейско сътрудничество и солидарност, съобщиха от пресцентъра на Старозагорската опера.

Чрез него четири млади балерини от Италия, Испания и Полша са назначени в балетната трупа на Старозагорската опера и получават възможност за работа на дългосрочен трудов договор като артист-балетисти. Освен участия в репетиции и представления, младите балерини ще бъдат ангажирани и с осъществяването на различни младежки събития със социална и културна насоченост, които популяризират културното многообразие на Европейския съюз и съдействат за социалното включване на местни младежи от уязвима среда.

Това е вторият проект по програма „Европейски корпус за солидарност“, който Операта ще реализира. Той надгражда идеята на първия и дава възможност за едногодишна заетост на младежи от ЕС, които са попадали в т. нар NEET (неучещи, неработещи, необучаващи се) група, но имат умения в танците и балетното изкуство и желаят да развият своя потенциал, като работят на пълен трудов договор и получават реална възможност за професионално развитие.

Проектът е добре замислен с оглед на факта, че много млади хора, заети в сферата на изкуствата, загубиха своята работа в следствие на ковид пандемията, а тези, които са завършили наскоро своето танцово образование не получават възможност за заетост, тъй като голям брой балетни компании в Европа спряха своята дейност и шансовете за професионална реализация са изключително лимитирани.

Проектът „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“ е с продължителност 18 месеца и е на стойност 14 527 евро.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема