Осмото издание на кинофестивала „Златната липа“ започна с красива церемония

Осмото издание на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ официално беше открито със стилна церемония в залата на Държавна опера Стара Загора. Празникът привлече стотици старозагорци в късния следобед на съботния ден пред оперната сграда, където по традиция премина фестивалното шествие, водено от военния бенд на Стара Загора и мажоретен състав.

Заедно с организатора на фестивала Магдалена Ралчева, в шествието се включи обичаният актьор Владимир Пенев, който тази година получава наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното, както и членовете на авторитетното международно жури, водено от своя председател проф. Божидар Манов, зам.-кмета по култура на Община Стара Загора Милена Желева и други официални лица.

Водещ на церемонията по откриването на фестивала беше младият чаровник Дарин Ангелов, когото познаваме от филма на Маги Ралчева „XII а“, сериалите, „Под прикритие“, „Откраднат живот“, „Порталът“ и много други.

Чудесен букет с цветя и поздравления за успешния старт и поредната страхотна организация на фестивала получи директорът на „Златната липа“ Магдалена Ралчева от зам.-кмета Милена Желева, която пожела още дълги години събитието да обединява старозагорците с добрия вкус към европейското кино и ценности.

„В България има три международни кинофестивала – единият е в София, вторият е във Варна, а най-младият е в Стара Загора – “Златната липа„, която притежава всички предимства на младостта“, посочи в приветствието си председателят на журито проф. Божидар Манов.

Залата, пълната до предела от 50% заради пандемичните ограничения, дълго аплодира музикантите от Държавна опера Стара Загора, които представиха моменти от интерактивния джаз спектакъл „Джазоспекция“ на фона на кадри от филма на Рон Фрик „Барака“, както и акапелното фолкролно изпълнение на няколко гласа на деца от старозагорските читалища, съобщиха организаторите.

Кулминацията на вечерта настъпи с ретроспективния филм с откъси от филми с участието на Владимир Пенев, чиято поява на сцената малко по-късно предизвика сърдечните аплодисменти на публиката. Специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното му беше връчена от директора на фестивала Магдалена Ралчева и зам.-кмета Милена Желева. Организаторите бяха подготвили и куп подаръци за вечно усмихнатия Владо Пенев, сред които специален люлеещ се стол и седмична почивка в Павел Баня.

Големият актьор благодари от сърце за наградата и призна, че човек колкото и награди за получава, никога не може да им се насити, особено когато са толкова впечатляващи и авторитетни като статуетката на „Златната липа“.

Фестивалът беше открит с последния филм с участието на Владимир Пенев – „Рая на Данте“, който беше представен от неговия режисьор и сценарист Димитър Радев. Той призна, че когато е писал текста си е представял репликите именно в устата на Владимир Пенев и е бил истински щастлив, когато актьорът е приел да влезе в кожата на главния му герой Данте.

кинофестивала „Златната липа“ церемония за откриването 01

кинофестивала „Златната липа“ церемония за откриването 06

кинофестивала „Златната липа“ церемония за откриването 07

кинофестивала „Златната липа“ церемония за откриването 08

кинофестивала „Златната липа“ церемония за откриването 09

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема