Стара Загора е домакин на 25-ото юбилейно издание на пленер по живопис „Дружба“ 2021

От 9 до 16 юни Стара Загора ще бъде домакин на XXV издание на традиционния пленер по живопис „Дружба“ 2021. В продължение на седмица седем известни художници ще създадат неповторими творби в Града на липите. Организатор на проявата е представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора.

За участие са поканени български и чуждестранни творби. Това са художниците Галя Колева и Зорница Иванова от Стара Загора, Валентин Стойчев от Ловеч, Николай Стойчев от София, проф. д-р Красимир Русев от Велико Търново, Румен Жеков от Пловдив и Константинос Даис от Гърция.

Пресконференцията за представяне на авторите, участници в пленера, ще се състои на 9 юни (сряда) от 13:00 часа в галерия „Лубор Байер“. Пак там на 15 юни от 18:00 часа ще бъде открита изложбата с творбите на участниците, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

palette

Костас Даис е художник, скулптор и фотограф. Роден е в Лариса (Гърция) през 1954г. Учи в Школата за изящни изкуства в Тинос през 1968-1971. Негови творби са изложени в Общинската художествена галерия на Лариса G.I. Katsigras Museum и в много други обществени и частни колекции в Гърция, Германия, Италия и САЩ. Той си сътрудничи от 10 години като илюстратор с литературното списание The tree. От 2003 г. работи по проекта за реставрация на Атинския Акропол. Той е член на Камарата на изящните изкуства на Гърция.

Зорница Иванова е родена е през 1982 г. в град Стара Загора. Дипломира се като бакалавър в специалност „Църковни изкуства“, Православен богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 2010г. и като магистър „Църковни монументални изкуства“ през 2011г. Участва в множество колективни изложби в страната, както и в международни художествени форуми. Работила е в екипи по реализирането на стенописни украси на храмове. Самостоятелно проектира и изпълнява произведения в сферата на църковните монументални и кавалетни изкуства. От 2014 г . е ръководител на Ателие по иконопис за деца при храм „Света Троица“, Стара Загора.

Николай Стойчев е роден през 1957 г. в гр. Трън, България. Той започва търсенията си в изкуството, като ученик по художествено проектиране на текстил и продължава обучението си в специалност „Скулптура“ в Национална Художествена Академия гр. София. През лятото на 1988 г. е официално поканен от Художествената Организация на община Волос – Гърция, за да представлява страната в Международния симпозиум по скулптура. Няколко месеца след това скулпторът отново е поканен във Волос, за да организира ателие по скулптура и да преподава в Училището по Приложни Изкуства на община Волос. От тогава той живее и работи в Гърция и България.
Член е на Съюза на Българските Художници и на Съюза на Гръцките Художници.

Галя Колева е родена в гр. Горна Оряховица. През 2007 г. се мести в гр. Стара Загора , където през 2013г. отваря галерия „Галас арт“. Към настоящият момент, галерията е едно от основните места на които, излага своите творби. Въпреки че е завършва „Графика“, работи в сферата на живописта и рисунката. Предпочита силата на цвета с неговата експанзивност яркост. Любимата й техника е наслояването на маслото и акрила с шпатула, рядко използва четка. Вдъхновена е от природата и човешките емоции. Редовен участник във всички изложби на старозагорската група на художниците. Осъществява редица проекти насочени към децата.

Валентин Стойчев е роден на 06.03.1957 г. в град Стара Загора. Завършил през 1985 г. ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ – специалност „Графика“ при проф. Мотко Бумов. Участва в редица национални и международни изложби. Негови творби са притежание на галерия „Шипка 6“ – София, Художествена галерия Стара Загора, Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“- Ловеч, както и на частни колекции в България и чужбина. Печели редица награди, от които по-ярки са наградата на МОН за живопис от националната изложба на педагозите художници във Велико Търново (2006 г.). Печели и първа награда на Ротари клуб за живопис през 2010 г. както и награда „Ловешки меч“ за постижения в областта на изобразителните изкуства за 2011 г. От 1988 г. живее и твори в град Ловеч.

Проф. д-р Красимир Русев e преподавател по живопис в катедра „Църковни изкуства“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Завършва Факултет Изобразително изкуство (1989). Защитава докторска степен във Великотърновския университет през 2017. Професор е по живопис в катедра „Църковни изкуства“ на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Участник и организатор е на много международни и национални изложби и кураторски проекти. Проектира и изпълнява икони и стенописи за много храмове в страната. Член е на СБХ.

Румен Жеков е роден през 1960. Завършва художественото училище в Казанлък през 1979. През 1988 се дипломира в Националната художествена академия, специалност „Живопис“ в класа на проф. Петър Михайлов. От 1989 е член на Съюза на българските художници и група РЪБ. От 1995 е член на група ДИСКО ‘95, член и на сдружение „Изкуство днес“. Работи в областта на живописта, рисунката, фотографията, инсталацията, акцията, хепънинга и пърформанса, с 21 самостоятелни изложби и над 100 участия в групови проекти в страната и чужбина. Първата си награда печели от сп. „Изкуство – Art in Bulgaria“ през 1995, след което наградата „Академик Дечко Узунов“ през 1996. Сред награждаванията му са наградата за живопис на Дружеството на пловдиеските художници през 1997 г. и първа награда на същото дружество през 2006 г. Стипендиант е на кметството на Париж през 1997 г.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема