среща за споделяне на добри практики

Училищна среща за споделяне на добри практики

Среща за обмяна на добри практики по Националната програма „Иновации в действие“ се провежда в Пето основно училище „Митьо Станев“ в Стара Загора. Участници са още преподаватели от Основно училище „Панайот Волов“ в Шумен и Основно училище „Христо Смирненски“ село Житница, Пловдивско. Гостите бяха поздравени от мажоретния състав на училището, един от първите в града.

В нашето училище през 1999 г. е създадена първата детска оперна студия, иновациите тук не са от вчера. „Животът на сцена е част от живота на училището“, сподели педагогическият съветник Ивелина Кьосева.

„Програмата е много предразполагаща, защото в днешно време всеки говори за иновации, но е важно представянето им. Сигурна съм, че това, което ще видите тук, ще Ви ангажира“ каза Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и социални дейности в Община Стара Загора. Тя припомни, че тук е създаден единствен по рода си в страната оперен театър, запозна гостите и с част от културната история на Стара Загора. „Радващо е, че има приемственост в Пето основно училище. Освен че е иновативно, то е и училище с традиция. Радващо е, че тази традиция продължава и създаде добра школа, за да могат днес преподавателите да се похвалят с много добри резултати от външното оценяване – винаги между първите в областта. Това прави интереса към училището все по-голям“, допълни Сотирова.

След това директорката Димитринка Йовчева, представи училището пред гостите. Представители на другите две училища също разказаха за работата там. Срещата продължи с дискусия на тема: „Как успяваме да разрушим традиционния модел на обучение. Мотивация и ангажираност“.

В следващите два дни участниците във форума ще дискутират теми за учене чрез правене и преживяване, методът Монтесори в обучението по география и икономика в пети клас и методът Обърната класна стая в обучението по история и цивилизации в 5 – 7 клас и др.

Ще бъдат представени уроци: за изработване на интерактивна книжка в четвърти клас, проект „Къща на бъдещето“ в четвърти клас и интегриран урок „Приказка за хляба“ в трети клас.

www.infoz.bg  www.infoz.bg