Старозагорци най-често се оплакват от проблеми със зрението и кръвното налягане

На 7 септември 2015 г. в центъра на Стара Загора, се проведе втората анкета от Националната кампания за проучване здравето на българина „За нашето здраве“. През целия ден, близо 400 граждани дадоха своя принос за проучването, като отделиха от времето си и спряха да попълнят анкетните карти.

Вредни навици и фактори
Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние и се свързват пряко с начина на живот, става ясно, че:

  • Най-висок процент от старозагорци имат проблеми със зрението – 31,6%;
  • Проблеми със сърцето и кръвното налягане изпитват 21,3% от анкетираните;
  • 47% на възраст 25-45 г.пушат;
  • 36 % на възраст 46-55 г., употребяват над 100 гр. алкохол на ден;
  • 30,7% от старозагорци не полагат специални грижи за здравето си – не спортуват, не се хранят здравословно, не ходят на профилактични прегледи и не приемат витамини и природни екстракти под формата на хранителни добавки;
  • За хора с наднормено тегло се смятат 13% от анкетираните в Стара Загора, като тук повеждат Бургас в резултата с 3%.

Определят ли се като здрави старозагорци?
Парадоксално, на фона на не особено здравословния начин на живот, както недвусмислено сочат цифрите, 54,7% от анкетираните под 45 годишна възраст, определят себе си като здрави, което им носи увереност, че нямат нужда от профилактика и превенция. Процентът обаче рязко се променя във възрастовата група над 45 години, които намират здравния си статус за незадоволителен и са по-склонни да вземат съответните мерки.

От како се оплакват хората в Стара Загора?
Първо място за проблемите със зрението, съобщиха организаторите на проучването.
Здравна анкетаЧовек получава 90% от информацията през очите, затова проблемен се явява процентът сред анкетираните в гр. Стара Загора. Тук 31,6% се оплакват от проблеми със зрението. Най-често срещаните причини са: преумора, породена от изкуствена светлина, работа с компютър, сухота, предизвикана от климатици и замърсена околна среда. За да избегнат ранното поставяне на очила и да облекчат дискомфорта, специалистите съветват старозагорци да спазват строг режим на работа и почивка, да приемат витамини за подпомагане възстановяването на естествените защитни механизми на очите. Такива действия имат Омега мастнитекиселини, витамини А, В2 и Е. Те предпазват от оксидативния стрес. Омега с гинко билоба спомагат оросяването на очите, но разбира се, най-добре е първо консултацията с очен лекар.
На второ място в Стара Загора се явява проблемът със сърцето и високото кръвно налягане - 21,3%.
По данни на СЗО от 2011 г. смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания в България са 60%. Същевременно статистиката сочи, че преобладаващата част от хората у нас - 60, 70% не се безпокоят и не вземат никакви мерки. Доказано е, че има директна връзка между тютюнопушенето и възникване на сърдечно-съдови проблеми. В България 44% от населението са пушачи. 30% се хранят нездравословно. Чрез Junk food приемат трансмазнини, съдържащи се и във всички всички маргарини, които се отлагат необратимо в кръвоносните съдове.

България се нарежда на предпоследно място сред европейските страни по консумация на риба с 4,6 кг. на година, който осигурява безценните Омега 3 мастни киселини. В развитите европейски страни консумацията е между 20 и 56 кг. годишно. Като добавим стреса, употребата на алкохол и наследствената обремененост, получаваме намалена защитата на организма срещу агресивните свободни радикали и вследствие на това, увреждаме стените на кръвоносните си съдове. По повредените места се прилепват кръвни елементи, окислени мазнини и бактерии, а така се образуват вредните атеросклеротични плаки. Те стесняват кръвоносните съдове, затрудняват движението на кръвта, работата на сърцето и цялата сърдечно-съдова система. Често резултатът е високо кръвно налягане, разкъсване на
кръвоносните съдове, което води до инфарк или инсулт. В забързаното ежедневие не обръщаме особено внимание на този проблем, защото натрупалите се по стените на кръвоносните съдове плаки не причиняват пряко болка или дискомфорт, но носят голям риск за здравето и живота ни. Според проучването в Стара Загора, цели 54% признават, че не извършват никаква физическа активност. Едва 13% знаят, че могат да вземат превантивни мерки.

Специалистите съветват: Профилактика и превенция, чрез активен двигателен режим, разходки, плуване, консумация на риба, добавки към храната, като Омега 3 в комбинация с Коензим Q10, селен и др. Тези натурални продукти подпомагат нормалната сърдечна дейност, спомагат за нормалните нива на холестерола и триглицеридите, съдействат за поддържането на нормалното кръвно налягане, доставят енергия, подобряват тонуса, активират метаболизма и повишават антиоксидантната защита. От изключителна важност са периодичните медицински прегледи.

infoz autor www.infoz.bg