▶️ Ръководството на Медицинския колеж в Стара Загора представи две нови специалности

Ръководството на Медицинския колеж при Тракийски университет – Стара Загора проведе Ден на отворените врати и представи кабинетите, в които се обучава студентите в новите специалности – „Ортопедичен техник“ и „Медицински оптик“. В колежа се обучават студенти и по специалностите „Рехабилитатор“, „Медицински лаборант“, „Помощник-фармацевт“ и „Медицински козметик“. Интересът към тях традиционно е много висок, а професионалната реализация на завършилите е на 100%.

anna tolekova

В условията на пандемията медицинските лаборанти още през втората година на обучението се включиха в борбата срещу ковид.

Това съобщи директорът на Медицинския колеж проф. д-р Анна Толекова. Тя добави, че двете нови специалности са изключително необходими и е убедена в интереса към тях. Калоян Върляков, който ще преподава на студентите, избрали специалността „Медицински оптика“, разполага с мобилен кабинет, оборудван с модерна апаратура, в който обучението ще се осъществява в реални условия.

„Специалността „Ортопедичен техник“, степен бакалавър, също е много важна. С увеличаването на броя на хората и децата със специални потребности налага увеличаването на специалистите в тази област. Студентите ще се обучават три години и ще придобият високи компетенции. Към тази специалност проявяват интерес и завършили медицина.“ – обясни проф. Толекова. Държавният прием за двете нови специалности е по 10 души, за рехабилитатор – 40, за медицински лаборант и помощник-фармацевт – по 30 и 10 души за медицински козметик.

Специалността „Ортопедичен техник“ представи изявеният учен проф. Евгени Дюкенджиев, който участва в разработването на лунохода за автоматичната междупланетна станция „Луна-29“. От 1991 г. е държавен професор по бионика и протезиране в Рижки технически университет, Латвия, чуждестранен член на Руската академия на технологичните науки и на Американската академия за наука и технологии. Проф. Дюкенджиев направи подробна презентация на дарената от него на Медицинския колеж зала с оборудване с протези, ортези, ортопедични бионични стелки и уреди за раздвижване на стойност 70 000 лева.

Новата специалност обединява роботиката, биониката и медицината в помощ на хората с проблеми в двигателния апарат.  Проф. Дюкенджиев е дипломирал стотици студенти и ще придаде своя богат опит и на бъдещите специалисти в Медицинския колеж в Стара Загора.

Медицинския колеж  X3 05905

Медицинския колеж  X3 05911

Медицинския колеж  X3 05894

Медицинския колеж  X3 05891

 

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

 

* * *

Информация от пресцентъра на Тракийски университет – Стара Загора

Медицински колеж представи новите си специалности „Ортопедичен техник“ и „Медицински оптик“

Медицински колеж при Тракийски университет – Стара Загора представи новите си специалности „Ортопедичен техник“ и „Медицински оптик“ в Деня на отворените врати на висшето учебно заведение. Специалността „Ортопедичен техник“, която ще бъде водена от известният български учен проф. Евгени Дюкенджиев, беше представена в оборудваната от него учебна зала, където бяха демонстрирани научните постижения в ортопедичната техника от най-древната ортеза – рицарска броня до най-съвременните методи в специалността, обединени в роботиката, биониката и медицината в помощ на хората с проблеми в двигателния апарат.

Проф. Дюкенджиев, чийто живот, научна и преподавателска дейност минават в Русия и Латвия, дари оборудване за 70 хиляди лева на Медицински колеж и ще води специалността – единствена за България, за да обучи млади специалисти и да остави след себе си последователи на интересната, но сложна професия. Проф. Дюкенджиев заяви, че в страната досега специалността не се е изучавала, въпреки нуждата от такива специалисти: „Има огромен вакуум за такива специалисти. В България инвалидите са над половин милион, като ортопедичните са около 200 хиляди, а няма нито един специалист – ортопедичен техник, нито със средно, нито с висше образование. Това са високи технологии и занаятчийският подход не е желателен.“

Проф. Евгени Дюкенджиев демонстрира научните си постижения, които са приложени в световната практика – той е участвал в разработването на лунохода за автоматичната междупланетна станция „Луна-29“, също така е разработил истински шедьовър – протеза за новородено без крайници. Професор Дюкенджиев е автор на още редица гениални изобретения, които са помогнали на хората с проблеми с двигателния апарат.

Подробностите за специалността „Медицински оптик“ разказа Калоян Върляков, който ще води лекции и упражнения на бъдещите студенти. Мобилна оптика с високотехнологична апаратура беше ситуирана в двора на Медицински колеж. Калоян Върляков сподели, че освен обучителна дейност, специалността ще има и социална такава, като се възползват от модерните възможности на телемедицината: „ Идеята на телемедицината е свързана с това, че в момента има много малки населени места, където хората са лишени от медицински услуги. При тях, освен че финансовият фактор е изключително важен, транспортният фактор е също голям проблем. Виждаме хора, които търсят помощ в медицински центрове прекалено късно, с доста сериозни проблеми. Ранната диагностика е изключителна важна. Това, за което се стараем е го направим медицинската услуга безплатна и достъпна за хората. Мечтата ни е това да стане един много добър тренажор за Медицински колеж, тъй като по-добра практика от това да виждаш какво се случва в малките, средните и големите населени места няма.“

На събитието присъстваха ръководството на Медицински колеж, заместник-ректорът по учебната дейност доц. Нели Грозева, медии и кандидат-студенти.

Всички имаха възможността да се запознаят със залите и лабораториите и на другите специалности на Колежа – рехабилитатор, медицински лаборант, помощник фармацевт, медицински козметик.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема