Изложба на Атанас Кожухаров в Градска художествена галерия Стара Загора

На 24 юни (четвъртък) от 18:00 часа в Градска художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложбата „Атанас Кожухаров (1921-1987)“. Атанас Кожухаров е внук на един от основателите и първи директор на старозагорския музей – Атанас Кожухаров. Син е на популярния български художник Никола Кожухаров. През 1943 г. завършва специалност „Стенопис“ в ателиетата на проф. Иван Пенков и проф. Дечко Узунов.

atanas kozhuharov

От 1951 г. е преподавател по композиция и силикатни техники във ВИИИ „Николай Павлович“ (сега Национална художествена академия). Сред научноизследователските приноси на Атанас Кожухаров към българската художествена култура са: Разкриване и създаване на смалтовия материал за мозайка; преоткриване на технологията на цветните антични стъкла и използването ѝ за класически стъклопис; разработване на технологията на дебелостенните стъкла за стъклобетон. Тези научни и художествени постижения на Атанас Кожухаров са високо оценени от колегите му в Австрия, Германия, Унгария, Румъния и Италия.

Творчеството на Атанас Кожухаров е поделено между монументалните изкуства и акварела. Автор е на над 60 стъклописа, смалтови мозайки, стъклобетонни пана и стъклопластики, реализирани из множество православни храмове, институции, обществени сгради и частни домове в страната. Акварелните му пейзажи са посветени на атмосферата на старите градове, манастири и природата.

Настоящата изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Атанас Кожухаров, е съвместна проява на Градска художествена галерия Стара Загора и наследниците на художника. Основната част от експозицията включва акварелни пейзажи от различни краища на страната и чужбина. Придружавана е от проекти за мозайки и пространствени пана, архивни документи, както и няколко фотоса на негови значими витражи от обществени и църковни институции.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24