144 години от епичните боеве за Стара Загора – паметна вечер събира отново признателни старозагорци на поклонение

През 2021 г. се навършват 144 години от епичните боеве за Стара Загора по време на Руско-турската война. Хиляди старозагорци ще се съберат отново на 31 юли на мемориала „Бранителите на Стара Загора“, за да отдадат почит на знайните и незнайни войни дали живота си в защита на града. В знак на признателност в 10:00 часа едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на различни места.

Старозагорци ще се преклонят пред Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметника на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877г., Паметника на загиналите във войните старозагорци, Мавзолей-костница „19 юлий 1877“ и Паметника на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийски бой – 19/31 юли 1877 г.

Кулминацията на честванията, посветени на тази паметна за Стара Загора дата, ще се състои на 31 юли от 20:30 часа на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“. До 20:30 часа ще бъдат излъчвани на видеостена архивни кадри от минали чествания, както и част от възпоменателната историческа реконструкция на боевете край Стара Загора и спасяването на Самарското знаме по време на Руско-турската война, осъществена от дружество „Традиция“ през 2017 г.

От 20:30 часа Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират Тържествена вечерна проверка и поднасяне гирлянд на славата и венци в знак на признателност към всички свидни жертви, загинали в епичните боеве за защитата на града и опожаряването му.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отправи молитва за града и неговите жители и ще произнесе слово.

В концертната програма участват: Гайдарски състав „Големите гайди“, при Архиерейско наместничество град Асеновград с ръководител Стефан Янев, Певческа група „Надежда Хвойнева“, Асеновград с ръководител Стойчо Карънлъков и Любомир Петов – солист на БНР и Ансамбъл „Българе“, фолклорна формация „Родопска песен“, Асеновград с ръководител Делян Тодев, Златина Узунова – солист на Държавен фолклорен ансамбъл „Родопа Смолян“ и нейните ученици от „Орфееви звуци“, Смолян и златните старозагорски гласове, певиците от Детско-юношески народен хор „Жарава“ при Народно Читалище „Родина 1860“ Стара Загора с ръководител Даниела Дюлгерова, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Вечерта ще завърши с илюминации.

310721

www.infoz.bg  www.infoz.bg