Стара Загора чества 144 години от епичните боеве за освобождението на града

Стара Загора чества на 31 юли 144 години от епичните боеве за града по време на Руско-турската война. В знак на признателност точно в 10 часа едновременно бяха поднесени венци и цветя на „Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин“, „Паметника на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877 г.“, „Паметника на загиналите във войните старозагорци“, Мавзолей-костница „19 юлий 1877“ и Паметника на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийски бой – 19/31 юли 1877 г.

IMG 0110

Кулминацията на честванията, посветени на тази паметна за Стара Загора дата, ще започнат в 20:30 часа на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират Тържествена вечерна проверка и поднасяне гирлянд на славата и венци в знак на признателност към всички свидни жертви, загинали в тежките боеве за защитата на града и опожаряването му. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отправи молитва за града и неговите жители и ще произнесе слово.

В концертната програма участват: Гайдарски състав „Големите гайди“, при Архиерейско наместничество в град Асеновград с ръководител Стефан Янев, Певческа група „Надежда Хвойнева“ – Асеновград с ръководител Стойчо Карънлъков и Любомир Петов – солист на БНР и Ансамбъл „Българе“, фолклорна формация „Родопска песен“ – Асеновград с ръководител Делян Тодев, Златина Узунова – солист на Държавен фолклорен ансамбъл „Родопа Смолян“ и нейните ученици от „Орфееви звуци“, Смолян и златните старозагорски гласове, певиците от Детско-юношески народен хор „Жарава“ при Народно читалище „Родина 1860“ в Стара Загора с ръководител Даниела Дюлгерова.

До 20:30 ч. ще бъдат излъчвани на видеостена архивни кадри от минали чествания, както и част от възпоменателната историческа реконструкция на боевете край Стара Загора и спасяването на Самарското знаме по време на Руско-турската война, осъществена от дружество „Традиция“ през 2017 г.

Вечерта ще завърши с илюминации.

IMG 0117

www.infoz.bg  www.infoz.bg