Стара Загора се поклони пред паметта на бранителите си

„31 юли е денят, в който почитаме тези, които се бориха геройски за защитата на нашия любим град. Ще минават години и десетилетия, но на този паметен ден гражданството на Стара Загора винаги ще обръща поглед към историческия хълм Чадър могила. Ще си спомня с вълнение подвига, който преди 144 години извършиха тук, извършиха защитниците на Стара Загора. Един град повтори подвига на опълченците. Стара Загора заплати свободата със себе си, тя изгоря.

IMG 0245

Нейните чада дадоха кръвта си за нова България, за нашата България“.

С тези думи започна своето слово по повод годишнината от тежките боеве в защита на града зам.-кметът Милена Желева. „Никога не може да се заличи споменът за онези мъченици за свобода – избити и отвлечени в робство. Дъщери и синове на Стара Загора – нашите злочести прадеди. Стара Загора е големият олгар на България- град герой, град мъченик, град светец. Днес душите ни се причестяват със спомена за миналото, възкресяващ жертвения подвиг на падналите тук преди 144 години. Ние винаги се връщаме и ще се връщаме към тази паметна дата, към тези паметни събития. Не само защото това ни дава повод отново да изразим своята дълбока почит и поклонение, но и в единение и любов да възродим устрема към свобода и достойно бъдеще. Стара Загора не забравя своите герои. Поклон пред тях“, каза още Милена Желева.

Венци и цветя обкичиха „Бранителите на Стара Загора“. Гирлянд на славата бе поставен в подножието на 50-метровия монумент, изобразяващ Самарското знаме. Tам паметна вечер събра стотици жители и гости на града, където се проведе кулминация на честванията. Програмата започна с тържествена вечерна проверка. Всички граждани се преклониха пред подвига на знайни и незнайни войни с едноминутно мълчание на колене.

„Навършват се 144 години от боевете за защита на Стара Загора по време на Руско-турската война. 31 юли 1877 година е най-тъжният ден в историята на града ни – тогава са избити над 14 хиляди негови чеда – съсечени, драни живи, изгаряни на клади и подложени на гаври. Други 10 хиляди, предимно млади момчета, девойки и жени са отвлечени и продадени в робските пазари на Турция. Градът е разрушен, разграбен и опожарен. Паметни и свещени събития, в които осъзнаваме за пореден път колко дълбоки са корените на родната ни душа, стаила в многовековната си история изстрадана обич и истински православен дух, над който времето няма власт…Поклон пред паметта на нашите родни бащи и майки, братя и сестри, опълченци и мирни граждани, загинали мъченически, за да ни има нас!“. С тези думи се обърна към присъстващите Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и отправи молитва за града и неговите жители.

Старозагорци имаха възможността да се насладят на изпълненията на Гайдарски състав „Големите гайди“, при Архиерейско наместничество град Асеновград с ръководител Стефан Янев, Певческа група „Надежда Хвойнева“, Асеновград с ръководител Стойчо Карънлъков и Любомир Петов – солист на БНР и Ансамбъл „Българе“, фолклорна формация „Родопска песен“, Асеновград с ръководител Делян Тодев, Златина Узунова-солист на Държавен фолклорен ансамбъл „Родопа Смолян“ и нейните ученици от „Орфееви звуци“, Смолян и златните старозагорски гласове, певиците от Детско-юношески народен хор „Жарава“ при Народно Читалище „Родина 1860“ – Стара Загора с ръководител Даниела Дюлгерова.

Сред официалните гости бяха още зам.-кметът Иванка Сотирова, зам.-областния управител Стоян Стоянов, депутати, общински съветници, представители на държавни и местни институции.

Отбелязването на годишнината приключи с красива заря в небето над Стара Загора.

IMG 0166

IMG 0224

IMG 0207

IMG 0209

IMG 0373

IMG 0313

www.infoz.bg  www.infoz.bg