Очаква се до дни област Стара Загора да влезе в червената зона

В Областна администрация Стара Загора се състоя заседание на част от състава на Областния медицински съвет. На него присъстваха зам.-областният управител Димитър Драчев, директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Станимир Станков, д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, директорите на лечебните заведения.

В заседанието участваха още директорът на Регионалната здравноосигурителна каса д-р Жулиета Здравкова, представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари и на Районната лекарска колегия на Българския лекарски съюз.

Д-р Таня Перчемлиева съобщи, че броят на заболелите от ковид в Старозагорска област продължава да расте. При запазване на тази тенденция областта ще навлезе до дни в червената зона. Реалната цифра на заболелите продължава да не е ясна, защото много от по-леките случаи се лекуват в домашни условия след направени самостоятелно бързи антигенни тестове и системата не може да ги обхване. Статистиката показва, че около 60 процента от заболелите се връщат от почивки.

stankov drachev

„Проблемът е, че болестта се „подмладява“, т.е. заразяват се все по-млади хора. Очаква се след 15 септември 2021 г. ситуацията да се усложни още повече“, каза д-р Перчемлиева. В момента най-младият пациент с ковид в Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ е бебе на 55 дни. Има и родилки с положителни тестове. В тази връзка, от Регионалната здравна инспекция препоръчват на болниците от областта, в които функционират педиатрични и родилни отделения, да имат готовност да отделят персонал и легла за лечение на деца и новородени с ковид. Всяко здравно заведение трябва да прецени колко легла и специалисти може да отдели за тази цел.

На заседанието бе констатирано, че обособяването на така наречените „ковид зони“ в медицинските центрове с цел облекчаване на болниците и лекуване на по-леките случаи в извънболничната помощ се движи в положителна посока. Ковид зона работи в ДКЦ 1 в Стара Загора. Предстои откриването и в Медицински център „Проф. Стоян Киркович“.

От 1 септември ще заработи ковид зона и в Казанлък. Целта е в най-кратки срокове броят на тези зони да нарасне до 7. В ковид зоните пациентите ще бъдат преглеждани, ще се правят тестове, рентгенови снимки. На по-леките случаи ще се предписва съответното медикаментозно лечение.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема