Награда на кмета на Стара Загора за детски състав ще бъде връчена на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

На 28 и 29 август курортното селище Старозагорски бани ще посрещне много гости на петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ 2021. Той ще събере над 4000 участници - любители на българския бит и култура с рекорден брой заявки за участие.

Те ще представят чрез песни и танци богатото фолклорно наследство от различни краища на България, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Именито жури ще оценява изпълнителите през двата фестивални дни на двете сцени, е в състав с председатели, съответно доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и членове: академик Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров Христо Иванов, гл. художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Енчо Енчев, гл. художествен ръководител детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета“ при община Нова Загора. Плакети за принос в съхранението и развитието на фолклора, детски плакети, Награда на кмета за възрастни и Наградата на кмета за детски състав, Награда на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, Награда на Съюза на тракийските дружества и Награда на Зонта клуб ще бъдат връчени в неделния ден.

bs

Началото на програмата е утре в 8:30 часа, а от 11:00 часа с благослов на Старозагорския митрополит Киприан е официалното откриване на събора. В 19:00 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, а от 21:00 часа зрителите ще съпреживеят мистичната магия на огнения нестинарски танц.

Вторият фестивален ден също ще започне в 8:30 часа, а в 16:30 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Съпътстващата програма на събора е богата и интересна. Повече от 15 детски къта, творчески ателиета и работилнички ще забавляват малките посетители на събора. В тях те ще имат възможност да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да изработват грънци, да оцветяват глинени съдове и др. А селският двор „Добра среща“ ще бъде пъстра махала, където ще бъдат представяни обреди и обичаи, кулинарни демонстрации, вкусни дегустации, изложби и др. На традиционната улица на занаятите ще се разположат занаятчии от цялата страна, които ще предлагат ръчно изработени предмети.

Организаторите допълват, че е осигурен допълнителен курс на градския транспорт през утрешния ден, който ще бъде с час на тръгване 22:00 часа от Старозагорски бани – център.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема