Читалище "Св. Климент Охридски" е с обновена сграда

„Всеки лев, вложен в българската култура и изкуство, в поддържането на българския дух, си заслужава. Това са може би инвестициите, за които най-лесно сме взели решение“, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той откри обновената след основен ремонт сграда на най-старото старозагорско читалище "Свети Климент Охридски - 1858 г.“.

През месец март 2015 г. градоначалникът подписа споразумение за финансиране и реализация на ремонта по Проект „Красива България". На 15 септември сградата беше открита с тържествен водосвет.

„Радвам се, че откриваме обновената сграда в този ден на духовността - първият учебен ден. Читалището е средище на българския бит, култура и традиции. Надявам се, че това ще бъде голям стимул да творите, да работите, а ние ще продължим да ви подкрепяме“, обеща Тодоров.

Живко Тодоров се подписва в почетната книгаТой получи званието „Почетен благодетел“ и се подписа в Златната книга на дарителите. Званието връчи председателят на читалището Иван Аяров „за държавническото отношение към институцията на читалището и извършения спасителен ремонт на сградата“. Почетен диплом – златен, получи и председателят на Общинския съвет Емил Христов, за единодушното решение за инвестицията, взето от градските старейшини.

Ремонтът включи подмяна на електрическата и ВиК-инсталация, дограмите - врати и прозорци, както и саниране и топлоизолиране на фасадите. На мястото на балкона е направена нова репетиционна зала, а в подпокривното пространство е изградена още една нова зала на третия етаж.

Извършените ремонти са за близо 300 000 лв., от които близо 200 000 лв. са осигурени от капиталовата програма на общината. В плановете на общинското ръководство е да бъде закупено ново обзавеждане, да бъдат подменени подовите настилки, да се изградят гримьорни и да се осигури ново сценично осветление.

Преди 3 години общината извърши авариен ремонт на стойност 7 460 лв. на централните външни стълби на сградата, която се намира в центъра и от години имаше сериозен проблем с достъпа до нея. Те бяха силно корозирали, изкъртени и опасни за служителите и посетителите. Ремонт на стъпалата не беше правен от създаването на читалището през 1967 г., а на сградата от десетилетия.

По инициатива на кмета Живко Тодоров Община Стара Загора поднови и проектът за паметник на Св. Климент Охридски, който ще бъде издигнат в двора на читалището. За реализирането на тази идея е учреден инициативен комитет, а решението за издигането му е взето от Общински съвет Стара Загора през 1999 година. Тогава е направена и първа копка от източната страна на читалището. Паметникът трябва да бъде завършен на 27 август 2016 година, когато се навършват 1 100 години от успението на Свети Климент, архиепископ Охридски.

Живко Тодоров и Емил Христов

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)