Станционната градина в Стара Загора

Мащабни проекти приключват в Стара Загора

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров представи пред журналисти проектите, които към момента се изпълняват на територията на града. Той обясни, че е напълно е приключила работата по обновяването на Станционната градина и че тя се използва вече от хората. Работата е приключила в срок и като качество отговаря на нашите очаквания и на тези на гражданите очаквания, поясни кметът.

„Ремонтът на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ (преди сграда на Първо основно училище) също е приключил и учениците на гимназията ще посрещнат новата учебна година на 15 септември в нея. В момента се започва работа по сградата на общежитието, което е част от целия проект за изграждане на иновативен училищен комплекс“, посочи кметът. То ще бъде готово да приеме учениците през следващата учебна година.

IMG 0993

До 30 септември 2021 г. трябва да бъде завършен ремонтът на Зоопарка. „Ако изпълнителят не спази срока ще бъде санкциониран. За всеки ден забавяне след тази дата ще бъде налагана санкция в размер на 1836 лева“, обясни още Тодоров и допълни, че са възложени и допълнителни дейности по изграждане на съоръжение за свободно пребиваване на мечки. Представителят на фирмата изпълнител Живко Желязков обясни, че се работи усилено за спазване на срока за приключването на мащабния проект „Оптимисти сме, че до края на месеца ще успеем да завършим работата си в Зоопарка. Всички подземни комуникации, стоманобетонни конструкции и метални конструкции са готови, приключи и полагането на първия плат от полагането на асфалтовата настилка и остават довършителни работи“, категоричен е Желязков.

До края на този месец ще бъде завършено и обновяването на Информационния център на Общината. Той ще има различен облик и ще допринесе за по-доброто обслужване на гражданите. „Община Стара Загора ще има най-модерния център за обслужване на клиенти в България. Предвиждаме въвеждането на система за удовлетвореност на клиентите, както и информационни табла и безжичен интернет за ползвателите на услуги. Ще бъде изградено гише „Информация“, където ще се обслужват граждани и ще могат да бъдат получавани готови документи“, обясни секретарят на Общината Делян Иванов. „Нововъведение ще бъде и обособяването на два салона – един за чакащи и един за клиенти, които се обслужват в момента. Това ще доведе до не смесване на потоците от хора. Ще има възможност за обслужване и на хора в неравностойно положение. Изградени са стая за родители с малки деца и санитарни помещения“, разясни още той.

Завършва рекултивацията на старото депо за отпадъци в местността Мандра баир. Скоро обектът ще бъде представен на обществеността. Той е много успешен и ще окаже ефект върху екологията на града – вече няма замърсяване на почвата, водите и въздуха на Стара Загора от там.

Кметът обясни още, че срокът за изпълнение на проекта по изграждане на скейт парка в парк „Артилерийски“ е изтекъл и изпълнителят ще бъде санкциониран за закъснението. „Работата е трудна, но това не отнема отговорността за спазване на сроковете“, категоричен е Тодоров.

До месец декември трябва да приключат дейностите по изграждането и обновяването на пазара за индустриални стоки (Руския пазар) и разширяването на ул. „Кап. Петко Войвода“, като улицата ще бъде с четири ленти.

Първият етап на ремонтните дейности в кв. „Самара 1“ по подмяна и водопровод и канализация е завършен. Извършени са и възстановителни дейности по инфраструктурата и с общински средства са асфалтирани улиците и са изградени тротоари, стана ясно още по време на пресконференцията. „В момента се приключва и вторият етап и предстои през 2022 г. кварталът да бъде изцяло обновен с напълно нови канализация и водоснабдяване. Там почвите са скални и се работи в непосредствена близост до къщите, което налага много внимателност и прецизност“, уточни още Тодоров. Предстоят също дейности по изграждат канализационни клонове на улица „Витоша“. Те ще обхванат дъждовните води и по този начин ще бъдат предотвратени наводненията в Стара Загора при дъждове.

По време на пресконференцията беше съобщено още, че започват дейностите по изграждането на нова детска градина в центъра на Стара Загора зад сградата на електроснабдителното дружество. В момента се финализират проектите и се очаква съвсем скоро да започнат ремонтните дейности и в Средно училище „Васил Левски“ и Средно училище „Христо Ботев“. Кметът допълни, че е намерено решение за преместването на учениците от двете учебни заведения в други училища, за да не бъде нарушават учебният процес. От думите му стана ясно още, че се очаква скоро да започне и изграждането на столова във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“. „Това е желание на училището от много време, а за изграждането на физкултурен салон има спечелен проект от Министерство на спорта“.

Предстои да се обяви ремонт на Спортното училище “Тодор Каблешков„ като ще се започне от общежитията на към учебното заведение, тъй като те са в много лошо състояние, допълни още градоначалникът. 

Предстои градските тоалетни да бъдат изцяло обновени. „Ще бъде изградена нова сграда, която ще бъде на надземна и ще дава възможност за използване от хора със специални потребности“, даде подробности Живко Тодоров.

Вече е обявена обществена поръчка за ремонт на сградата на Драматичен театър „Гео Милев“. През следващата година старозагорци и гостите на града ще могат да се насладят на обновлението и на Летния театър.

Предстои през тази година Общината да сключи договора за доставката на 33 нови електробуса за градския транспорт. Те ще бъдат доставени до година след това.

През изминалите летни месеци е извършен ремонт на два пенсионерски клуба в Стара Загора, а общо близо 3,5 млн.лева са средствата отделени от бюджета на местната администрация за ремонт на читалище, кметства и инфраструктура в малките населени места.

Участие в пресконференцията участие в пресконференцията взеха още зам.-кметът инж.Янчо Калоянов и главният архитект Виктория Грозева.

X3 07122

Станционната градина в Стара Загора

X3 07123

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg