Международният куклено-театрален фестивал „Пиеро“ ще се проведе от 24 до 29 септември

Дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро“ ще се проведе в периода 24 - 29 септември в Стара Загора. И тази година организаторите са подготвили множество събития, които ще бъдат представени на различни сцени и арт пространства. В конкурсната програма ще вземат участие 11 спектакъла от страната и Европа.

Селекцията, както на всяко издание на фестивала, е разнообразна и се стреми да покаже пред публиката съвременните тенденции и иновативни похвати в куклено-театралното изкуство. Присъстващите ще видят както спектакли на театри, които са утвърдени и развиват репертоар за възрастни (Държавен куклен театър - Пловдив, Държавен куклен театър - Варна), така и представления на частни арт формации. Театър Одиво от Банска Бистрица, Словакия, ще покаже спектакъла Ignis Fatuus. „Оперета Алцхаймер" ще се играе от театър MalaStrana Compagnie, Франция. По традиция, абсолвенти от специалност АКТ ще вземат участие във фестивала с дипломното си представление "Снежната Кралица". Ще може да се види и музикалният спектакъл „Непознатата звезда Курт Вайл" на Малко театро - Будапеща, Унгария, Фрьоч трио ще забавлява гостите в къщата на арх. Димов. А непосредствено преди награждаването ще се състои концерт на Милица Гладнишка под музикалния съпровод на Васил Спасов.

piero

Тази година председател на журито е режисьорът Веселка Кунчева. В експертната комисия са още сценографът Мариета Голомехова, руският режисьор Анна Иванова, композиторът Петър Цанков и театроведът Митко Новков. Те ще имат нелеката задача да присъдят отличия в осем категории - за музика, сценография, мъжка и женска роля, режисура, експериментални форми, на младата критика и Гран при за най-добър спектакъл. Освен това ще се връчи и Награда за цялостен принос и популяризиране на кукленото изкуство за възрастни.

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро” е създаден през 2000 г по инициатива на Сдружение с нестопанска цел „Пиеро”. Той е една нова, неконвенционална Европейска сцена на куклено-театралното изкуство, заложила на вкуса към различни форми и нетипичното: театър за възрастни в кукления театър.

Организатори са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, СНЦ „Пиеро”, Министерство на културата, Национален фонд Култура и организационната подкрепа на АКТ УНИМА България. Като съорганизатори на фестивала участват и сдружения с идеална цел, дружества, фирми и други организации. Средствата за организация и провеждане на фестивала се осигуряват от: Община Стара Загора; Министерство на Културата; Държавен куклен театър Стара Загора; Спонсорство, дарения, съвместна дейност, проектни сесии и др.

Като съпътстващи прояви международният куклено-театрален фестивал „Пиеро” организира теоретични семинари, уъркшопове, арт борса, изложби, улично изкуство, концерти.

Всички събития по време на фестивала ще се провеждат при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема