Концерт „150 години с името Стара Загора“ радва старозагорци за празника на града

Стара Загора отново чества своя празник на 5 октомври

На 5 октомври Стара Загора отново чества своя празник. Навършват се 142 години от паметната дата 5 октомври 1879 г., когато княз Александър Богориди полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията в града по време на Руско-турската война. В 10:00 часа на площада пред Община Стара Загора ще бъде извършен ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България и предаване на символичния ключ на града на кмета на Млада Загора.

Преди това, в 9:30 часа,Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи тържествен молебен в Катедрален храм „Св. Николай“.

В парк „Пети октомври“ в 10:45 часа признателните потомци ще отдадат почит на загиналите и ще поднесат венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора. Изложба „125 години организирано тракийско движение в България“ ще бъде открита в 11:00 часа в парк „Пети октомври“. Организатор на експозицията е Тракийско дружество „Одринска епопея“.

Общинският духов оркестър ще поздрави жителите и гостите на Стара Загора с празничен концерт в парк „Пети октомври“ с начален час 12:00 часа.

Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон 2021“ ще бъде открита в 18:00 часа в Зала „Байер“.

Празничен концерт „150 години с името Стара Загора“, с участието на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, Детско-юношески народен хор „Жарава“, актьорите Ивелин Керанов и Елена Азалова със стихове за Стара Загора, ще зарадва старозагорци в Културен център „Стара Загора“ от 18:30 часа.

chestit praznik sz

 

Програма за 5 октомври

150 години с името Стара Загора

 

Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския Митрополит Киприан

9.30 ч. Катедрален храм „Св. Николай“

Ритуал за издигане на Националното знаме на Република България Предаване на символичния ключ на града на Кмета на Млада Загора

10.00 ч. Площада пред Общината

Поднасяне на венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора

10.45 ч. Парк „Пети октомври“

Изложба „125 години организирано тракийско движение в България“

Организатор Тракийско дружество „Одринска епопея“

11.00 ч., Парк „Пети октомври“

Концерт на Общински духов оркестър

12.00 ч., Парк „Пети октомври“

Есенен салон 2021 – традиционна изложба на старозагорските художници

18.00 ч., Зала „Байер“

„150 години с името Стара Загора“ – празничен концерт, с участието на ОФА „Загоре“, ДЮНХ „Жарава“, актьорите Ивелин Керанов и Елена Азалова със стихове за Стара Загора

18.30 ч., Културен център „Стара Загора“

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg