В Стара Загора въвеждат строги мерки заради незаконните дрифтове по улиците

▶️ В Стара Загора въвеждат строги мерки заради незаконните дрифтове по улиците

„Пътните инциденти в Стара Загора през последните дни са грубо погазване на Закона за движение по пътищата. Това обаче не изключва мерките, които трябва да предприемат институциите“ – заяви пред журналисти кметът Живко Тодоров. В пресконференцията участва цялото ръководство на Общината, директорът на Областната дирекция на МВР комисар Николай Колев и началникът на „Охранителна полиция“ комисар Илиян Илиев.

В рамките на европейски проект видеонаблюдение е въведена на почти всички възлови кръстовища. През следващите дни камери ще бъдат поставени и на останалите, съобщи Живко Тодоров.

С национални експерти по пътна безопасност ще бъдат обсъдени законовите възможности за монтиране на ограничители на скоростта на всички кръгови движения в града, за да се противодейства на незаконните дрифтове. На 1 октомври около 23:20 часа по ул. „Христина Морфова“ се е движил лек автомобил БМВ, управляван от 18-годишен водач. Автомобилът е напуснал пътното платно и е блъснал три пешеходки – двете на 23 и една на 27 години. Оказана им е медицинска помощ и са настанени за лечение в болнично заведение с различни наранявания, едната жена е с опасност за живота. Водачът е тестван за употреба на алкохол и наркотици, резултатът е отрицателен. По случая е образувано досъдебно производство. На 3 октомври около 19:40 часа на кръстовището на ул. „Ген. Столетов“ и ул. „Цар Иван Шишман“ е настъпила между лек автомобил БМВ, управляван от 28-годишен мъж и мотоциклет „Ямаха“, управляван от 42-годишен мъж. Водачът на автомобила е избягал от мястото на произшествието, но благодарение на граждани е задържан от полицията в парк „Пети октомври“.

Благодарение на записите от камерите става ясно как е настъпил трагичния инцидент, при който загина управлявалият мотоциклета, а двама души са ранени. „Става въпрос за тотално погазване на закона. Записът ще бъде публикуван на сайта на Община Стара Загора, за да видят гражданите това“ – каза кметът. Лекият автомобил се движел по бул. „Ген. Столетов“ от изток на запад, а мотоциклетът в обратна посока. На светофара до Езикова гимназия „Ромен Ролан“ водачът на БМВ-то предприема забранена маневра завой на ляво по ул. „Иван Шишман“. И двете превозни средства минават на червено. В резултат на удара, мотоциклетистът излетял, а „Ямаха“-та е продължила безконтролно движението си като удря 16-годишно момиче и 53-годишен мъж, които са били на тротоара.

Момичето е с черепна травма, с опасност за живота. Вторият пострадал е с наранявания по главата. След задържането на 28-годишният мъж е установено, че е шофирал след употреба на наркотици. Той е британски гражданин, временно пребиваващ в Стара Загора.

Живко Тодоров припомни, че още през 2015 г. той и негови колеги от Националното сдружение на общините в България са внесли предложение за законодателни промени, даващи правомощия на кметовете да извършват контрол на движението чрез технически средства и да налагат глоби. Той съобщи още, че това е изземване на функциите на полицейските органи, а подпомагане на тяхната работа. В тази връзка комисар Колев заяви, че приветства това предложение. Директорът на Областната дирекция на МВР комисар Николай Колев коментира пред журналисти възможността цивилни полицаи да бъдат ангажирани с контрола върху незаконните дрифтове по улиците на Стара Загора.

Кметът заяви още, че очаква виновниците, причинили катастрофите, да получат най-суровото наказание.

 

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви мерки срещу безумното поведение на шофьори в града

 

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и директорът на Областната дирекция на МВР комисар Николай Колев - с подробности след катастрофата със загинал моторист и ранени пешеходци

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви, че се отменят събития, планирани за празника на града, заради тежките инциденти по улиците

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема