Радио Стара Загора отбелязва 85 години от създаването си с филм „Истории за радиото“

Радио Стара Загора отбелязва 85 години от създаването си с филм „Истории за радиото“

Радио Стара Загора, ще отбележи своята 85-годишнина с филм. Премиерата на лентата, която носи името „Истории за Радиото“, ще бъде на 19 октомври (вторник) от 18:00 часа в залата на Културен център „Стара Загора“. Филмът събира документалните свидетелства за развитието на медията и историите на хората, работили там.

Зрителите ще се запознаят с първите опити за излъчване на радио в Стара Загора, говорителите зад микрофон, журналистите и техниците, свързали живота си с ефира.

Сценарият на творбата е дело на Здравко Георгиев – директор на Радио Стара Загора, режисьор е журналистът Анна Турлакова, оператор и монтаж – инж. Емил Енчев. Ролята на разказвача е поверена на актьора от Драматичен театър „Гео Милев“ Димитър Митев. Филмът е създаден с подкрепата на Община Стара Загора.

Входът за премиерата е свободен, при спазване на всички противоепидемични мерки и до запълване на капацитета на залата.

На 21 май 1936 г. стартира първото предаване на първото извънстолично радио – Радио Стара Загора. Днес медията разполага с най-съвременна техника. Над 30 предавания и музикални линии предлагат актуална и забавна информация, новини и много съвременна музика. Във фондовете на радиото, съдържащи над 100 000 музикални заглавия, се съхраняват и незабравимите гласове и изпълнения на Иван Хаджихристов, Мара Шопова, Петкана Захариева, Иван Шибилев, Делка Балева, Стайка Гьокова, Минчо Недялков и други.

www.infoz.bg  www.infoz.bg