Охлюви се състезават благотворително в Стара Загора (видео)

За четвърти път в Стара Загора ще се надпреварват охлюви. Над 100 черупчести състезатели ще се борят благотворително за първите три места и купа с маруля. Забавният форум, организиран от Сдружение "Самаряни", ще се проведе на 24 септември от 17:30 часа в Общинската спортна зала „Иван Вазов“.

Всеки от охлювите носи състезателен номер на гърба си, а пистата представлява кръг с радиус 33 см (това е разстоянието, което всеки охлюв трябва да измине, за да финишира). Провеждат се квалификации и финали. Всички участници се забавляват изключително много“ – споделят организаторите от „Самаряни“.

Освен индивидуални или граждански охлюви, в надпреварата взимат участие и корпоративни, а от тази година и групови състезатели. Идеята е да се генерира значителна обществена подкрепа в помощ на обявената кауза, в името на която се провежда събитието. За втора поредна година това ще бъдат майки и бебета, настанени в Звено „Майка и бебе“ - Стара Загора. В малкия център за настаняване на майки, които са в последните месеци на бременността си, но са останали без подслон или подкрепа от близки хора, се работи за предотвратяване на изоставянето и настаняването в институция на деца от 0 до 3 години. За десетте години от съществуването на центъра подслон и подкрепа са получили 96 майки и 103 деца. За радост, при 80% от случаите майката и бебето са останали заедно.

Състезание с охлювиВ специалния корпоративен кръг участие вече са заявили миналогодишни шампиони и смели състезатели - Мистралчо, кръстен на едноименна книжарница в Стара Загора, изучаващият чужди езици – Берлиц и Очко, известен потомък на специализирана очна клиника в града на липите.

„Ако все още не сте заявили участие в „Най-охлюбимото състезание 4“, то можете да го направите на 23.09 (от 17:00 до 19:00 часа), в района на градската градина, в близост до Гъбата - съветват организаторите.

Участниците в състезанието имат възможността да грабнат и награда от специално организирана томбола.

Охлювите са осигурени от Илиян Илиев, който вече девета година отглежда охлюви в региона и подкрепя благотворителното състезание още от първото му издание.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Стара Загора.


Видео репортаж от първото състезание с охлюви, проведено в Стара Загора през юли 2012 година

infoz autor www.infoz.bg