▶️ Живко Тодоров: Нямаме притеснения от проверката на Антикорупционната комисия в Община Стара Загора, оказваме пълно съдействие

„Няма от какво да се притесняваме, защото са спазени всички процедури по Закона за обществените поръчки. Отговорихме на поставените въпроси на проверяващите и оказваме пълно съдействие. Ще предоставим цялата документация за проведените процедури“ – заяви на пресконференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров по повод започналата проверка на Антикорупционната комисия.

Трима представители на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – Дирекция „Противодействие на корупцията“ започнаха проверка в 12:00 часа днес в Община Стара Загора. Поводът е постъпил сигнал за нарушения на закона по две обществени поръчки на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД, с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.“ и Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“. Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови автобуси (висок енергиен клас), на обща стойност 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуси, ведно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49 103 999 лева. Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси, а по втората също е сключен договор за доставка, с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“.

todorov

Живко Тодоров уточни, че в комисията за избор на изпълнител за доставката на 33 електрически автобуса са участвали общински съветници от различни политически сили, за да се осигури пълна прозрачност. „Напълно сме спазили закона. Три големи европейски консорциума бяха класирани на последна фаза, като беше избран, предложилият най-ниска цена“ – заяви кметът. 11 са участниците, като трима от тях са обжалвали решението пред Комисията за защита на конкуренцията и пред Върховния административен съд, но двете институции не са открили нарушения.

Живко Тодоров добави, че в никакъв случай не приема проверката на Антикорупционната комисия като политическа атака, защото звучи несериозно. „Всеки кмет и администратор трябва да бъде готов по всяко време на проверки“ – каза Живко Тодоров.

Заместник-кметът Йордан Николов е категоричен, че по процедурите е осигурена пълна прозрачност и обществото ще се увери след проверката, че няма закононарушения.

Управителят на „Тролейбусни и автобусни превози“ Георги Станчев определи автобусите, които са доставени през 2015 г., като много надеждни и издържливи.

Заради тенденциозната информация изпратена от пресцентъра на Антикорупционната комисия до медиите“ „Че се касае за проверка на данни за получаване на материални облаги от страна на длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, с цел избор на конкретен изпълнител“, кметът заяви, че не е редно да се правят предварителни внушения. Той е категоричен, че резултатът от проверката ще изчисти името на Община Стара Загора.

Живко Тодоров: Не приемам проверката на Антикорупционната комисия като политическа атака, всеки кмет трябва да бъде готов по всяко време да бъде проверяван

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg