Изграден е декоративен лавров венец около Паметника на загиналите във войните старозагорци

Община Стара Загора приключи дейностите по изграждане на ниска декоративна ограда, тип „лавров венец“, около основата на Паметника на загиналите във войните старозагорци - скулптурна композиция на „Свети Георги“ в парк „Александър Стамболийски“, информираха от пресцентъра на общинската администрация.

Поставянето на съоръжението беше одобрено от членовете на Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора и от автора на мемориала – скулптора Любомир Добрев. Целта на оградните елементи е предпазването на паметника от вандалски прояви и се наложи след поредица разрушения в ниската част на композицията. По време на дейностите са възстановени липсващите букви, подменена е нимбата на Св. Георги Победоносец, представляваща ореола над главата на светеца, и е извършено почистване.

Паметникът е посветен на загиналите 2722 старозагорци във войните за освобождението и националното обединение на България от 1912 – 1913 г., 1915 – 1918 г. и 1944 – 1945 г. Представлява мраморна пресечена пирамида, върху която е поставен куб. Върху него се издига мраморна колона, върху която се издига 2-метрова бронзова фигура на Св. Георги Победоносец на кон с копие, пронизващ змей – символ на воинската храброст. Монументът е открит на 5 октомври 2002 г. по инициатива на Съюза на ветераните от войните.

venets 1

www.infoz.bg  www.infoz.bg