Станционната градина в Стара Загора е номинирана в престижните награди „Сграда на годината“

Изцяло реновираната Станционна градина е сред номинираните в престижния конкурс „Сграда на годината“ за 2021 г. в категория „Проекти, свързани с развитието на градовете“. Станционната градина е създадена и начално облагородявана през периода 1898 – 1912 г., за да придобие в основни линии приятната визия и атмосфера, на която се радваме и до днес.

Предвид близостта си до жп гара Стара Загора, мястото е подходящо за почивка след или преди дълъг път по релсовите нишки на България. Емблема на Станционната градина е парният локомотив на въстаниците от 1923 г., разположен на постамент пред жп гарата на Стара Загора. Локомотивът е с номер 555 и е произведен в Германия.

Парк „Станционна градина“ е лицето на Стара Загора, което всички ползващи жп транспорт хора виждат. Площта на парка е близо 52 дка. В непосредствена близост се намира Спортен комплекс „Колодрума“.

В годините назад градината беше известна като опасно място за преминаване вечер. Проектното решение имаше за цел създаване на устойчива, естетична и безопасна градска жизнена среда, допринасяща за по-високо качество на живот, по-голяма сигурност за гражданите. След пълното ѝ реновиране днес се радваме на реорганизация и изцяло обновена алейна мрежа. Подчертаване на главната пешеходна ос север–юг, свързваща централната градска част с централна гара посредством оформяне на три площадни пространства, ситуирани при северния, южния вход на градината и в централната зона. Основните акценти разположени по протежението на главната пешеходна ос са „компаса“ от вградени светещи павета при северния вход на градината, „фонтана“ в централното пространство и „символа“ при гаровия площад – Локомотивът. Главната алея на парк „Станционна градина“ е естествено продължение на бул. "Митрополит Методий Кусев", свързваща жп гарата с централната градска част и достигаща до парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото).

В градината е запазена богатата и разнообразна между 50 и 80-годишна дървесна растителност. Изградена е поливна система за храстовата растителност, цветни и тревни площи. Запазени са основните пешеходни потоци, утвърдили се в годините. Създадени са множество кътове за почивка с изцяло подновена парковата мебел по индивидуален дизайн и енергоефективни, лед осветителните тела с нова съвременна визия. Изградено е видеонаблюдение. Изграден е нов фонтан на площ от 205 кв. метра, който съчетава в себе си динамика и мултимедийни технологии със светлинни, музикални и водни ефекти; Разположен е в композиционния център на градината,

непосредствено до централната алея. Фонтанът е разработен в три обема, в комбинация с класически и сух фонтан;
Градината е известна като своеобразна „Галерия на открито“ във връзка с наличието на скулптури от проведен международен симпозиум от 80-те години на 20-ти век. На художествените произведения е вдъхнат нов живот, като по време на ремонта всички експонати бяха адаптирани към новата алейна мрежа, създавайки маршрут за артистична разходка. Изградени са детски площадки за различни възрастови групи: от 0 – 3 години, от 3 – 12 години и от 12 – 18 години, както и въжена градина. Използваните материали са с преобладаващи дървесни материали. Изпълнени са многофункционално спортно игрище, детска велоалея с обучителна площадка „Безопасност на движението“ и градинка за домашни любимци.

В градината са използвани съвременни материали. Алеите са изпълнени от бетонови павета в различни форми и цветове. За фонтаните е предвидена каменна облицовка. Обновената Станционна градина се превърна в предпочитано място за отдих и развлечения. Реализацията на проекта постигна основната си цел, а именно създаване на устойчива, функционално пригодна и естетически издържана паркова среда, съобразена както с исторически натрупвания, формирали парковото пространство, така и със съвременните европейски и световни практики.

Победителите ще бъдат обявени на тържествена церемония, която ще се проведе на 15 декември 2021 г. в София.

gradina 1

gradina 2

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber