Мандат в Стара Загора - много свършена работа и база за надграждане

Мандат (2011 - 2015 г.) в Стара Загора - много свършена работа и база за надграждане

През последните 4 години беше свършена много работа в Стара Загора и зад това стоят не малко хора, на които благодаря. Това заяви кметът Живко Тодоров по време на отчета на мандата си.

„Когато влязох за първи път в общината като кмет, ситуацията не беше „розова”. Трябваше да се връщат 5,6 млн. лева заеми, да се плащат наложени глоби по проекти, както и неизплатени задължения. Първата ни задача беше да върнем дълговете и да стабилизираме финансово общината” - каза кметът.

Той сподели, че екипът му и администрацията са имали много внимателен подход относно размера на местните данъци и такси, за да не се натовари допълнително населението в период на икономическа криза. „Затова се насочихме към максимално усвояване на европейските средства и към подобряване на събираемостта на налозите” - уточни Живко Тодоров.

През последните четири години в община Стара Загора са реализирани проекти за над 300 млн. лева. Най-мащабните инвестиции са в областта на транспорта, на водоснабдяването и канализацията, на третирането на битовите отпадъци, в образователната и спортната инфраструктура, в съхранението на културно-историческото наследства. Не на последно място по значимост е проектът „Зелена и достъпна градска среда” на стойност близо 10 млн. лева. В неговите рамки продължават да се благоустрояват междублокови пространства в града, които години наред са бяха неугледни и кални площи.

Живко Тодоров подчерта, че до края на годината ще бъде 100% обновен градският транспорт. По улиците на Стара Загора вече пътуват новите тролеи. Предстои да пристигнат и 55 нови автобуса с всички екстри. Те са на стойност на 30 млн. лева, предоставени от правителството.

Живко Тодоров„Получихме немалко критики от опонентите, че автобусите са най-скъпите в България. Така е, защото в другите общини транспортните средства са от преди 2 години. Те са със сертификат Евро 5, а нашите - с Евро 6. Колите, които поръчахме са много по-качествени и години наред няма да се налагат допълнителни инвестиции за сметка на общинския бюджет. Освен това и срокът на доставката им е много кратък. Средствата за тях са изцяло от Европейския съюз” - обясни кметът.

Живко Тодоров засегна и темата с незаконното строителство. През лятото на 2014 г. с негова заповед бяха съборени 62 къщи в ромския кв. „Лозенец”. Предстои отстраняването на още над 90 на брой. „Този акт срещна много съпротиви, но законите трябва да се спазват и хората, живеещи там да разберат, че отговорностите и задълженията са за всички” - коментира кметът. Той добави, че Общината има готовност да кандидатства с проект за изграждане на канализация и инфраструктура в кв. „Лозенец” на стойност 1,5 млн. лева, за д се осигурят добри условия за живот.

Живко Тодоров предостави информация и за готовността на Община Стара Загора с проекти за финансиране по европейските програми през новия програмен период, които обхващат всички сфери на живота.

„Много малко хора могат да сътворят толкова много неща в условия на криза и да направят следващата крачка. Живко Тодоров ни даде надежда и самочувствие, че живеем в този град. Живко, пожелавам ти още един мандат и много крачки напред” - заяви в емоционалното си слово председателят на Общинския съвет на Стара Загора за мандат (2011 - 2015 г.) и общински ръководител на ГЕРБ Емил Христов.

„Зад всичко, реализирано през тези четири години, стоят политики. Благодаря на кмета на Стара Загора за работата му и за диалога с неправителствените организации, за да се създават още по-тесни връзка с европейските институции” - каза след отчета на Живко Тодоров директорът на Агенцията за регионално икономическо развитие и ръководител на офиса на Европа Директно Румяна Грозева.

Кметът получи поздравления и благодарности за доброто управление и за близостта до хората от областния управител на Стара Загора инж. Георги Ранов, от досегашния общински съветник от партия „Нова сила” Тихомир Томов и др.

{responsivegallery}09-2015/otchet{/responsivegallery}


Интервю с кмета на Стара Загора Живко Тодоров от 21 септември 2015 г.

Очаквайте подробности от отчета на кмета на Стара Загора Живко Тодоров в www.infoz.bg.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема