Международният куклено-театрален фестивал "Пиеро" започна в Стара Загора

Деветото издание на единствения в България, а доскоро и в Европа, Международен куклено-театрален фестивал „Пиеро“ започна на 24 септември. От 18:00 часа беше даден официален старт на биеналето във фоайето на Държавна опера – Стара Загора.

Първият спектакъл е – „Крабат“, словенски увлекателен разказ за доброто, злото, чистотата и приятелството. „Той носи типичната за Словения театрална естетика“ - определи продукцията директорът на Кукления театър в Стара Загора Дарин Петков. Той представи и пъстрата конкурсна програма на тазгодишното издание на фестивала, който вече е традиция.

Дарин Петков„16 спектакъла, български и чуждестранни, са включени в конкурсната програма. Очакваме 280 гости от България, Испания, Унгария, Полша, Словения и други, като в тази цифра не влизат хората, които помагат от Стара Загора при организацията на фестивала“ - уточни Петков.

По традиция в Стара Загора се организират съпътстващи събития като теоретични семинари, уъркшопове, арт борса, изложби, улично изкуство. „Тази година, нов момент по време на фестивала е уоркшоп по лайтдизайн на тема „Светлината като източник на вдъхновение“. 15 души ще се включат в открит урок на тема осветление и LED ефекти, от 24 до 27 септември“ - допълни директорът на старозагорския куклен театър.

Посетителите на 9-ото издание на „Пиеро“ ще могат да разгледат и изложбата на български народни носии и да си изработят само изделия от гайтан, с която гостува габровският Архитектурно-етнографски комплекс "Етъра". Ще бъдат прожектирани 27 филма, представящи най-доброто от българското класическо и ново анимационно кино. Саксофонист номер едно на Унгария Виктор Тот ще зарадва старозагорци с изпълнение на 28 септември, когато е джаз концертът „Road Six Sax“.

„Пиеро“ е фестивал с конкурсен характер, представително международно жури, с председател д-р Светла Бенева, ще определи най-добрите, които ще получат специален плакет в категориите - главна мъжка и женска роля, режисура, най-добър спектакъл, сценография, авторска музика, експериментални и нови форми в куклено-театралното изкуство.

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни бе отличен от Международното жури на платформата EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) като носител на знака EFFE label 2015 - 2016 за качество. Платформата дава възможност на зрители от цял свят да получат достъп до актуална информация за фестивалите в Европа. „Това е признание, че "Пиеро" е сред най-добрите европейски фестивали - подчерта Дарин Петков.

infoz autor www.infoz.bg

На подобна тема