Ректорът на Тракийски университет: Необходим е бърз трансфер на наука и практика

Тракийският университет има шанса да бъде в Стара Загора, и Стара Загора да бъде университетски център, заяви ректорът доц. д-р Добри Ярков. Във висшето учебно заведение се обучават 1200 студенти от 50 страни от цял свят. Доц. Ярков подчерта, че в университета се изучават две водещи специалности „Ветеринарна медицина“ и „Животновъдство“.

Основната цел е обучението да следва веригата „От земята до трапезата“. Важна е практическата подготовка на студентите, нашият стремеж е те да преминават след дипломирането си в бизнеса, без адаптивен период от 6 месеца. Имаме установени връзки с работодатели и се стремим те да бъдат и наши преподаватели, посочи ректорът.

По думите му Европа има нужда и от тесни и от широки специалисти. Той няма еднозначен отговор за обща политика на европейските университети, защото финансирането е различно. Тракийският университет има годишен бюджет от 60 млн. лв., а в Европа един университет - по 400 млн. евро.

Ректорът изрази задоволство, че техни възпитаници са министри, политици, бизнесмени , учени по цял свят. В началото на новата година те ще бъдат сред учредители на Фондация, която ще съдейства за популяризирането на учебното заведение и реализацията на неговите възпитаници.

Ректорът участва в третата среща, която БТА организира в рамките на инициативата си „Българските гласове за Европа“, информира кореспондентът на Агенцията в Стара Загора.

yarkov 1

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема