Кв. "Самара 3" ще бъде с изцяло подновена водопроводна и канализационна мрежа

След 5 месеца жителите на кв. "Самара 3" в Стара Загора ще имат изцяло подновена и модернизирана канализационна и водопроводна мрежа. Изпълнението на строителните работи започна след символична първа копка. Стойността на проекта е за близо 4,8 млн. лева.

Средствата са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

"Изпълнението на дейностите ще бъде на два етапа. Първият ще обхване междублоковите пространства, а вторият - целия квартал" - съобщи Йордан Николов - временно изпълняващ длъжността кмет на Стара Загора.

Първа копка на канализационния проект в кв. Самара 3"През първия етап ще бъдат изградени около 3,5 км канализационна и 1,5 км - водопроводна мрежа. Вторият етап включва полагане на близо 3 км канализационна и 1 км водопроводна мрежа" - уточни изпълнителният директор на "Пи Ес Ай" Георги Иванов. Дружеството е част от консорциума изпълнител на проекта.

"Хората в квартала ще почувстват големите ползи след като приключи проектът. Вече няма да има временно спиране на водата, заради ремонти и течове, както и проблеми със запушване на канализацията" - заяви управителят на "Водоснабдяване и канализация" - Стара Загора инж. Румен Райков.

Той добави, че са водени разговори с кмета Живко Тодоров и цялостна подмяна на канализационната и водопроводната мрежа предстои и в другите квартали на града.

"След приключването на проекта, ще се направи пълна рехабилитация на уличната мрежа - асфалтиране на улиците и подмяна на бордюри. Допълнително ще се изградят и тротоарите" - информира Милена Димитрова - началник отдел "Инвестиции и управление на проекти" в Общината.

През следващата година ще бъдат обновени междублоковите пространства и ще се изградят детски площадки.

Първа копка в кв. Самара 3

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Светът

Световният елит се събира в швейцарския планински курорт Давос, Швейцария, за годишната среща на политическите лидери и водещите бизнесмени, представителите на научните среди и гражданското общество. Световният икономически форум ще се проведе за 50-и път между 21 и 24 януари. Основната тема е устойчивото развитие, но ще се обсъждат и теми, свързани с климатичните промени, защита на биоразнообразието, избягването на „технологична война“ и други

* * *
Северна Корея вече няма да се чувства обвързана с ангажименти, включващи спиране на ядрените опити и на изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети, след като САЩ са пренебрегнали крайния срок в преговорите за денуклеаризация. Това заяви на конференция по разоръжаването под егидата на ООН член на севернокорейското представителство към световната организация в Женева

* * *
Историческият процес на Доналд Тръмп започва по същество в Сената на САЩ, където се сблъскват двата лагера: демократическата опозиция, която настоява за отстраняването от длъжност на президента на САЩ, и републиканското мнозинство, което е решено да го оневини

* * *
Близо 220 000 домакинства останаха без ток в Испания заради връхлетялата страната буря „Глория“

* * *
Китаецът Мън Хунвей, бившт шеф на Интерпол, е осъден в Китай на 13 години и 6 месеца за корупция

* * *
Китай потвърди 291 случая на пациенти, заразени към 20 януари с новия вид коронавирус. Вирусът взе 6 жертви до тази дата, принася се с контакт между хората и вече е регистриран и в други държави (Япония, Южна Корея, Тайланд и др.)

Най-четеното от последните дни